Απάντηση της κυβέρνησης στην Τουρκία για τους οκτώ στρατιωτικούς

Απάντηση της κυβέρνησης στην Τουρκία για τους οκτώ στρατιωτικούς
Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία για να διωχτούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, προσάγονται στον Άρειο Πάγο όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης τους, Αθήνα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου» τονίζει το Μαξίμου, σεβόμενο απολύτως τις δικαστικές αποφάσεις.

Απάντηση στην Τουρκία μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να αρνηθεί την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στη γειτονική χώρα, έδωσε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.

Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.

Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ζητά από την Ελλάδα να παρακάμψει τον Άρειο Πάγο

Η Ελλάδα να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Την άδικη και λανθασμένη, απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα. Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία”, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: 

«Βόμβα» για το μεταναστευτικό: Η Τουρκία απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία

Τι θα γίνει με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου