Απάντηση του ΔΝΤ στον νέο πρόεδρο του Eurogroup: Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Απάντηση του ΔΝΤ στον νέο πρόεδρο του Eurogroup: Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Το Ταμείο έστειλε άμεσα το μήνυμά του για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Μάριο Σεντένο, που δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμικρή ελάφρυνση του χρέους είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επιτήρησης από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μάρεϊ εξήγησε ότι παραμένουν κάποιες αγεφύρωτες διαφορές με τους Ευρωπαίους, αλλά τόνισε πως από το 2015, όταν άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχει σημειωθεί «τεράστια πρόοδος». «Αν και δεν καλύφθηκαν όλες οι διαφορές αυτό μπορεί να γίνει. Θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα βάζει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι», τόνισε.

Είπε ακόμη ότι αν το ΔΝΤ δεν θεωρούσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία, τότε δεν θα είχε εγκρίνει επί της αρχής πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τον Ιούνιο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η συζήτηση για το θέμα του χρέους θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς, όμως, να θέτει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος σχολίασε και την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα που περνά οικονομική πίεση έχει προβλήματα. «Γι’ αυτό έχουμε τα προγράμματα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μπει σε μια κατάσταση ανάπτυξης», κατέληξε.