Απέκρυπτε τελικώς η Exxon Mobil το κόστος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τους επενδυτές;

Απέκρυπτε τελικώς η Exxon Mobil το κόστος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τους επενδυτές;
epa03677092 (FILE) A file photo dated 21 July 2010 showing a sign outside an Exxon Mobil Corporation office building in Dallas, Texas. Exxon Mobil, the world's largest publicly traded oil company, reported first-quarter net income of 9.5 billion dollars on 25 April 2013 up just 50 million dollars from the same period a year ago. The company said that revenues sank some 12 per cent to 108 billion dollars from 124 billion dollars a year earlier. The company was hit by lower US prices for oil and gas, but saw profits at its global chemical operations climb 62 per cent in the quarter to 639 million dollars. The company also cited "favourable tax impacts" as helping it to retain its profitability despite the steep decline in revenue. EPA/LARRY W. SMITH

Ο πετρελαϊκός κολοσσός βρίσκεται αντιμέτωπος με αγωγή από την πολιτεία της Νέας Υόρκης για παραπλάνηση των μετόχων του.

του Glenn Fleishman

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Barbara Underwood, υπέβαλλε αγωγή κατά της Exxon Mobil για παραπλάνηση των επενδυτών ως προς τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία διαχειρίζεται τους κινδύνους που συνδέονται με τα αυξανόμενα κόστη και τους περιορισμούς που απορρέουν από τους κανόνες που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Μπορεί να ακούγεται απλώς σαν μια λογιστική λεπτομέρεια, αλλά η αγωγή αναφέρει ότι η Exxon υποτιμά εδώ και δεκαετίες τα κόστη κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, παρόλο που δημόσια η εταιρεία έλεγε ότι λάμβανε υπόψη την παγκόσμια αυστηροποίηση των κανόνων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην πράξη φαίνεται ότι η καταγραφή του αναμενόμενου κόστους ήταν ελλιπής.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην αγωγή, υπάρχουν μη καταγραμμένα κόστη ύψους 25 δισ. δολαρίων που συνδέονται με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για κάποια από τα πρότζεκτ της Exxon στην Αλμπέρτα του Καναδά, ενώ για άλλα έργα της εταιρείας στην ίδια περιοχή προκύπτει αποσιώπηση επιπλέον κόστους ύψους 11 δισ. δολαρίων.

Βάσει της αγωγής, η Exxon καλείται να τροποποιήσει τις οικονομικές αναφορές της και να καταβάλλει αποζημιώσεις για την υποτιθέμενη παραποίηση των στοιχείων της.

Όλο αυτό ίσως οδηγήσει στην καταβολή πληρωμών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων – ένα μικρό τίμημα για μια εταιρεία που βγάζει κέρδη δισεκατομμυρίων κάθε τρίμηνο. Όμως, ο αρνητικός αντίκτυπος ίσως είναι μεγαλύτερος για την προσπάθεια της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουν πελάτες και επενδυτές.

Πρόσφατα η Exxon υιοθέτησε δημοσίως κάποια ευρήματα που αφορούν τα ανθρωπογενή αίτια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία έγινε μέλος μιας οργάνωσης του κλάδου, μαζί με τη Chevron και την Occidental Petroleum, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η Exxon υποστηρίζει τη Συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από την οποία έχει αποσυρθεί η κυβέρνηση Trump.

Η αγωγή δεν περιέχει κανέναν ισχυρισμό ως προς το κατά πόσο η Exxon έχει συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Εστιάζει αποκλειστικά σε δημόσιες δηλώσεις και λογιστικά στοιχεία.

Η Exxon Mobil δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στους New York Times ότι η αγωγή βασίζεται σε «αβάσιμους ισχυρισμούς» και μία «προκατειλημμένη, ανάξια έρευνα», που είναι «αποτέλεσμα lobbying πίσω από κλειστές πόρτες από ειδικά συμφέροντα, πολιτικούς οπορτουνιστές».

Η σχετική έρευνα που οδήγησε στην αγωγή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη Νέα Υόρκη με τον εισαγγελέα να ισχυρίζεται πως οι επενδύσεις βρίσκονται σε κίνδυνο ζημίας όταν τα αυξανόμενα κόστη γίνουν απαιτητά. Η αγωγή βασίζεται σε μετόχους στην εταιρεία που σχετίζονται με την πολιτεία, όπως μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία κατέχουν περισσότερο απο ,15 δισ. δολάρια σε μετοχές της Exxon.