Η απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης του CD

Η απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης του CD

Η Sony και η Panasonic προσπαθούν να δώσουν το φιλί ζωής στο δίσκο ακτίνας.

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν

Νομίζατε ότι τα υλικά μέσα αποθήκευσης και αναπαραγωγής αρχείων, όπως το CD, πεθαίνουν; Φαίνεται ότι η Sony και η Panasonic δεν συμφωνούν μαζί σας.

Πρόσφατα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μία συμφωνία ανάπτυξης ενός εξελιγμένου οπτικού δίσκου που θα είναι έτοιμος το 2015 και θα μπορεί να αποθηκεύει πάνω από 300 gigabytes δεδομένων, δηλαδή πέντε φορές τον όγκο δεδομένων που αποθηκεύουν οι δίσκοι Blu-ray.

Η λογική μιας τέτοιας κίνησης; Καθώς η τηλεοπτική τεχνολογία «μεταναστεύει» από το τρέχον πρότυπο ποιότητας εικόνας 1080p στο 4Κ -δηλαδή σε εικόνα με περίπου τετραπλάσιο αριθμό pixels- το υψηλότερης ευκρίνειας περιεχόμενο που προκύπτει σημαίνει μεγαλύτερα αρχεία και άρα και ανάγκη μεγαλύτερων χώρων αποθήκευσης αυτών των αρχείων.

Αν καταφέρουν να καταστήσουν δημοφιλή μία νέα εκδοχή δίσκων, οι δύο εταιρείες ίσως μπορέσουν μελλοντικά να τονώσουν και τις πωλήσεις μηχανημάτων που θα παίζουν αυτούς τους δίσκους επόμενης γενιάς. Στην περίπτωση της Sony, κάτι τέτοιο θα ήταν ευεργετικό, δεδομένων των ζημιών που συνεχίζει να παρουσιάζει το τμήμα ηλεκτρονικών της.

Άραγε οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν μία τέτοια εξέλιξη;

Οι υποστηρικτές της θα απαντήσουν καταφατικά, και θα φέρουν το παράδειγμα των πωλήσεων Blu-ray ως τεκμήριο. Αν και οι πωλήσεις DVD κατρακυλούν, οι πωλήσεις δίσκων Blu-ray αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα από τις πωλήσεις Blu-ray παρουσίασαν αλματώδη αύξηση 28,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας της πτώσης των τιμών και της διεύρυνσης του καταλόγου διαθέσιμων ταινιών.

Βραχυπρόθεσμα, όλα αυτά ίσως δικαιώνουν τα σχέδια της Sony και της Panasonic. Μακροπρόθεσμα, όμως, η στροφή του κοινού προς το «κατέβασμα» (downloading) και τη συνεχή ροή (streaming) αρχείων από το διαδίκτυο μοιάζει αναπόφευκτη. Όπως επισημαίνει και η ερευνήτρια Μαίρη Μίκερ σε μία πρόσφατη έκθεσή της, ο αριθμός χρηστών του ίντερνετ αυξήθηκε κατά 8% από το 2008 έως το 2012, σε 2,4 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Η δαπάνη των καταναλωτών αυξήθηκε επίσης κατά 26% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Και οι εταιρείες συνεχούς ροής περιεχομένου, όπως η Netflix, συνεχίζουν να προσθέτουν νέους συνδρομητές. Είναι ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν Roku boxes και Apple TVs παρά οπτικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας.

Διαβάστε ακόμη: Η πειρατεία «σώζει τα κέρδη»