Απέλπιδα προσπάθεια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να κρατήσει «ζωντανή» τη λίρα

Απέλπιδα προσπάθεια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να κρατήσει «ζωντανή» τη λίρα
epa06343898 People exchange money at a currency exchange office in Istanbul, Turkey, 22 November 2017. According to reports on 21 November, Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 4.65 liras against the euro. EPA/SEDAT SUNA

Αύξηση του βασικού επιτοκίου ανακοίνωσε η κεντρική τραπεζική αρχή της χώρας.

 

Στην αύξηση εντός από τα βασικά της επιτόκια από το 12,75% στο 13,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχύσει τη λίρα μετά τους τελευταίους κλυδωνισμούς που κορυφώθηκαν από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει μια μετρημένη νομισματική σύσφιξη για να υποστηρίξει την σταθερότητα των τιμών», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής στην Άγκυρα διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8%, το επιτόκιο χορήγησης μιας ημέρας στο 9,25% και το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας στο 7,25%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία είχε εκτιναχθεί στα υψηλά 14 ετών του 12,98 τον περασμένο Νοέμβριο. Ένα μήνα αργότερα η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά έκτοτε- αντιμέτωπη και με συνεχείς επιθέσεις από τον Ερντογάν- απέφυγε την όποια κίνηση, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει λιγότερο των προσδοκιών στο 10,23%. Ο επίσημος στόχος της κεντρικής τράπεζας θέλει τον πληθωρισμό στο 5%.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν την αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ως προσπάθεια να γίνουν αυτές πριν αρχίσει η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.

Το τουρκικό νόμισμα, που είναι φέτος ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις, ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 4,0307 λιρών ανά δολάρια από περίπου 4,1177 προηγουμένως. Στη συνέχεια, υποχώρησε στο 4,0859, λίγο χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στο 4,0995.