Απειλές και νέα μετωπική επίθεση του Τραμπ στην Μέρκελ

Απειλές και νέα μετωπική επίθεση του Τραμπ στην Μέρκελ
epa06882280 QUALITY REPEAT for image epa06880291 US President Donald J. Trump arrives for a NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. EPA/CHRISTIAN BRUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη ένταση και συγκρούσεις συμφερόντων σε μια έκτακτη συνεδρίαση που είχε αρχικά στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ΗΠΑ-Ευρώπης.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

Μάλιστα επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

«Η γλώσσα ήταν πολύ πιο σκληρή σήμερα», σχολίασε μία πηγή. «Οι σκληρότερες εκφράσεις του απευθύνονταν στη Γερμανία. Αποκάλεσε (τη Γερμανίδα καγκελάριο) με το μικρό της όνομα: “Εσύ, Άνγκελα”».

Εκτός από τη Μέρκελ, στόχος του Τραμπ ήταν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες και ο Βέλγος ομόλογός του Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο οι δύο αυτές πηγές διέψευσαν μιλώντας στο Reuters ότι ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα το DPA είχε μεταδώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες.

Τραμπ: Πιστεύω στο ΝΑΤΟ

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά.

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τραμπ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.