Η «απειλή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η «απειλή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σημαντική υστέριση των εισπράξεων καταγράφει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η κυριακάτικη «Καθημερινή».

Στη δημοσιότητα φέρνει η Καθημερινή της Κυριακής στοιχεία από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που φανερώνει μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το 2013 είχε συλλεγεί το 12,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έναντι μόλις 9,3% του 2014. Τα «νέα ληξιπρόθεσμα», που σχηματίζονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι πληρώνονται τα παλιά, «τροφοδοτούνται» από μια αύξηση περίπου 63% των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. «Το 81% της συγκεκριμένης κατηγορίας, έχει ήδη διαμορφωθεί ως νέο ληξιπρόθεσμο και αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα. «Επίσης η κατηγορία κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου εκτοξεύεται κατά 100%».

Με άλλα λόγια, οι δανειολήπτες δεν πληρώνουν, παρά το γεγονός ότι οι οφειλές αυτές δεν καταχωρούνται και έχουν «παγώσει» με πολιτική απόφαση. Το 91% των νέων ληξιπρόθεσμων που σχηματίζεται και βεβαιώνεται την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2014, αποτελούνταν τον Απρίλιο από βεβαιωμένους φόρους εισοδήματος, περιουσία, ΦΠΑ Προστίμων ΚΒΣ.

Σε άλλο έγγραφο, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση στον δείκτη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προέρχεται από τον φόρο περιουσίας των επιτηδευματιών, που υπολογίζεται στο 7,9%. Στην είσπραξη του ΦΠΑ από την ίδια κατηγορία φορολογουμένων οι επιδόσεις του φορολογικού μηχανισμού βελτιώθηκαν, έστω ελάχιστα, από 12,3% σε 12,8%, παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά 123% έναντι είσπραξης 133% των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων. Αντίθετα στους μη επιτηδευματίες αυξήθηκαν αισθητά οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος (περιορίστηκαν κατά 62% οι οφειλές από το εισόδημα) αλλά αυξήθηκαν κατά 93% και οι οφειλές από την περιουσία.

Έκρηξη κατά 450% σημειώθηκε και στις οφειλές αυτή της κατηγορίας από τέλη αυτοκινήτων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη στην αλλαγή του τρόπου βεβαίωσης των συγκεκριμένων οφειλών.

Τα ληξιπρόθεσμα των νομικών προσώπων στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 99%, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθε από τα πρόστιμα ΚΒΣ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις επιχειρήσεις, η βεβαίωση νέων ληξιπρόθεσμων ήταν γρηγορότερη από την είσπραξη παλαιών με την εξαίρεση του ΦΠΑ, που χάρη στην εντατικοποίηση των διασταυρώσεων και στον χαρακτήρα της καταστολής, εισπράττεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Διαβάστε ακόμη:

Λεφτά δεν υπάρχουν!

Στα 62,295 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο