Απίστευτη δήλωση Βρετανού δύτη: Ο Έλον Μασκ να βάλει το υποβρύχιό του εκεί που…πονάει

Απίστευτη δήλωση Βρετανού δύτη: Ο Έλον Μασκ να βάλει το υποβρύχιό του εκεί που…πονάει

Ο έμπειρος εξερευνητής σπηλαίων δήλωσε πως ζητήθηκε από τον Μασκ «να φύγει πολύ γρήγορα» όταν εμφανίστηκε στο σημείο της επιχείρησης.

Ο Βερν Ανσγουορθ είπε ότι το υποβρύχιο που εφηύρε το αφεντικό της SpaceX και που παραδόθηκε στην ομάδα διάσωσης «δεν είχε καμία πιθανότητα να δουλέψει» επειδή ο εφευρέτης δισεκατομμυριούχος «δεν είχε καμία ιδέα του πώς ήταν το πέρασμα του σπηλαίου».

Ο Έλον Μασκ ταξίδεψε μέχρι το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στο Τσιανγκ Ράι της Ταϊλάνδης, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και παρουσίασε το σκάφος «μικρού μεγέθους», το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους 12 μαθητές να βγουν από το σπήλαιο.

Ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης περιέγραψε τη συσκευή ως «μη πρακτική» για την επιχείρηση, η οποία απαιτούσε από τα παιδιά να περάσουν μέσα από στενά, οδοντωτά περάσματα. Και οι 13 διασώθηκαν αργότερα από τους δύτες χωρίς τη βοήθεια του Μασκ, παρόλο που οι αρχές της Ταϊλάνδης δήλωσαν πως το υποβρύχιο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για μελλοντικές αποστολές.

Ο ιδρυτής του Tesla, επέμεινε πως το υποβρύχιό του θα μπορούσε να πλοηγηθεί στις στενές σήραγγες και δήλωσε ότι ο πρώην επαρχιακό κυβερνήτης της Ταϊλάνδης, που απέρριψε την τεχνολογία του δεν ήταν «ειδικός στο θέμα».

Αλλά ο Άνσγουορθ περιέγραψε την προσφορά του Μασκ για βοήθεια ως «απλά ένα διαφημιστικό κόλπο».

«Μπορεί να βάλει το υποβρύχιό τους εκεί που πονάει» δήλωσε στο CNN. «Δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να δουλέψει. Δεν είχε ιδέα του πως ήταν το πέρασμα του σπηλαίου. Το υποβρύχιο, πιστεύω, ήταν περίπου 1,5 με 2 μέτρα, άκαμπτο, επομένως δε θα μπορούσε να περάσει από γωνίες ή γύρω από εμπόδια. ΔΕ θα μπορούσε ούτε καν να διασχίσει τα πρώτα 50 μέτρα από το σημείο εκκίνησης της κατάδυσης. Ήταν απλά ένα διαφημιστικό κόλπο».

Ο έμπειρος εξερευνητής σπηλαίων δήλωσε πως ζητήθηκε από τον Μασκ «να φύγει πολύ γρήγορα» όταν εμφανίστηκε στο σημείο της επιχείρησης την Τρίτη. «Κι αυτό θα έπρεπε να κάνει» πρόσθεσε.

Ο Άνσγουορθ, που προέρχεται από το St Albans αλλά ζει στο Τσιανγκ Ράι, είχε σχεδιάσει να πάει στο Ταμ Λουάνγκ την ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους είχαν παγιδευτεί στο εσωτερικό των σπηλαίων.

«Είχα ετοιμάσει τον εξοπλισμό μου και ετοιμαζόμουν να κάνω ένα σόλο ταξίδι μόνο και μόνο για να δω ποια ήταν τα επίπεδα του νερού» είπε. «Και μου τηλεφώνησαν στις 2 το πρωί της Κυριακής, και ήμουν εκεί για 17 ολόκληρες ημέρες».

Οι γνώσεις του Άνσγουορθ σχετικά με το σύστημα των σπηλαίων, το οποίο περιέγραψε ως «δεύτερη κατοικία» μετά από έξι χρόνια εξερεύνησης, αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την αποστολή διάσωσης.

Εντοπίστηκε η τοποθεσία όπου πίστευαν ότι η ομάδα είχε καταφύγει και αργότερα βρέθηκαν 200 μέτρα μακριά από αυτό το σημείο.

Ο Άνσγουορθ έφερε επίσης σε επαφή τις αρχές της Ταϊλάνδης με τους τρεις έμπειρους Βρετανούς δύτες που ήταν οι πρώτοι που βρήκαν τα αγόρια. «Πήγαν κατευθείαν στο σπήλαιο» πρόσθεσε. «Τότε τα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν πραγματικά. Ήταν ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο. Χρειαζόταν δύτες παγκόσμιας κλάσης κι αυτούς είχαμε».

Ο Άνσγουορθ λέει επίσης πως οι μαθητές και ο προπονητής τους δε θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει τις πλημμύρες, καθώς τα νερά πλημμύρισαν το σπήλαιο περίπου 3 εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι.

«Αυτά τα παιδιά ήταν απλά άτυχα. Λάθος μέρος, λάθος χρόνος» πρόσθεσε. «Έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον προπονητή, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τα παιδιά».