Apivita: Η ζωή της μέλισσας στο μεγαλείο της

Apivita: Η ζωή της μέλισσας στο μεγαλείο της

«Η καινοτομία για εμάς είναι η αγάπη για την Ελλάδα και η βούληση για μια Ελλάδα διαφορετική. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος, θέλει δουλειά».

Νίκος και Νίκη Κουτσιανά

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της APIVITA προδιέθετε εξαρχής σε έναν χαλαρό περίπατο λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Άλλωστε η ιστορία της εταιρίας και των δημιουργών της, προϊδέαζε γι’ αυτό. Οι φαρμακοποιοί Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά, υποκινούμενοι από την αγάπη τους για τις μέλισσες και τον πλούτο της ελληνικής φύσης, ίδρυσαν την Apivita (Η ζωή της μέλισσας) το 1979. Το πρώτο προϊόν ήταν ένα άοσμο μαύρο σαπούνι από πρόπολη. Το όραμά τους άρχισε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Το βιοκλιματικό εργοστάσιο στο βιομηχανικό πάρκο του Μαρκόπουλου Μεσογαίας παραπέμπει σε κυψέλη. «Αυτό ήταν και το ζητούμενο», μας εξηγεί η Στέλλα Παντελιά, μια από τις αρχιτέκτονες που επιλέχτηκαν για τον ενεργειακό σχεδιασμό του. Ένα κτίριο βιομηχανικό που πλημμυρίζει άπλετο φυσικό φως, έχει ιπποκράτειο κήπο στους εξωτερικούς του χώρους, στα αίθρια, στα μπαλκόνια και στην ταράτσα. Έχει μελίσσια. Έχει απλότητα, αμεσότητα και τέχνη, δένει απόλυτα με το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ομορφιά και την αρμονία της φύσης. Τα υλικά παρουσιάζονται στη φυσική τους μορφή, το σκυρόδεμα έμεινε γκρι, οι πόρτες από ξύλο κόντρα πλακέ, οι σωλήνες εξωτερικοί. Η κατασκευή του άρχισε το 2008, όταν όλη η γύρω περιοχή ήταν ελαιώνας, και ολοκληρώθηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Ο στόχος ήταν η “κυψέλη” της APIVITA να διαθέτει μια στέγη για όλες τις δραστηριότητές της: Χώροι γραφείων, εκπαίδευσης, μουσείου μελισσοκομικής ιστορίας, εργαστηρίων, παραγωγής και συσκευασίας καλλυντικών, συσκευασίας μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού, αποθήκευσης, τραπεζαρία και … γυμναστήριο. Στην κεντρική είσοδο δεσπόζει μια ελιά, δείγμα φιλοξενίας και σεβασμού στη φύση και τη βιοποικιλότητά της, που προϋπήρχε στον χώρο πριν από την ανέγερση του κτιρίου και επαναφυτεύτηκε στο ίδιο σημείο. Επίσης, το αμφιθέατρο “Ιπποκράτης” που χρησιμοποιείται για εταιρικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ως χώρος εκδηλώσεων και ενημέρωσης για τους επισκέπτες. Το κτίριο εκτείνεται σε πέντε επίπεδα (δύο υπόγεια και τρία υπέργεια) με συνολική επιφάνεια δόμησης 6.830 τ.μ. επί οικοπέδου έκτασης 6.170 τ.μ.

Η ξενάγηση στον ιπποκράτειο κήπο από τη δρα Ειρήνη Βαλλιανάτου, βιολόγο και φυτοκοινωνιολόγο, θύμιζε μάθημα φυτολογίας σε σχολική εκδρομή. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.478 ενδημικά είδη βοτάνων, μας επισήμανε. Ο μικρός βοτανικός κήπος στο Μαρκόπουλο (μέλος του διεθνούς δικτύου βοτανικών κήπων) έχει 200 διαφορετικά είδη φυτών και βοτάνων της ελληνικής φύσης και πάμπολλα γεράνια, αρμπαρόριζες, δεντρολίβανα, απήγανους, βασιλικά –που μετέφεραν οι πρόγονοί μας από την Ινδία, θυμάρια, δίκταμο ακόμη και κόνιο. Κάθε φυτό έχει την ιστορία του για τις θεραπευτικές και αρωματικές του ιδιότητες, τη χρήση του, την αξία του ανά περιοχή, από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Επόμενος σταθμός τα μελίσσια. Έχοντας φορέσει στολή προστασίας ακολουθήσαμε τη συνεργάτρια της APIVITA, Μαρία Κοσμοπούλου, στις κυψέλες. Η ζωή της μέλισσας σε όλο της το μεγαλείο!. Η μελισσοκόμος άνοιξε την κυψέλη από την οποία άρχισαν να βγαίνουν εργάτριες και να πετούν στη φύση. Άλλες δούλευαν, άλλες προστάτευαν τη βασίλισσα την οποία είχαμε την τύχη να δούμε, όπως και τον κηφήνα. Μετά τις ερωταπαντήσεις και τις επεξηγήσεις, η μελισσοκόμος κάλυψε την κυψέλη με λευκό πανί –για την προστασία των μελισσών από τους “κακούς”, όπως ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός τους, η σφίγγα, ή η σαύρα. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των μελισσών που έμπαιναν στην κυψέλη, αφότου αυτή είχε σφραγιστεί, από μια μικρή είσοδο κοντά στη βάση της, σκουπίζοντας τα πόδια τους στην είσοδο…

Επιστροφή στο εργοστάσιο. Κοιτάζοντας από τον διάδρομο τα εργαστήρια, ο δρ Κωνσταντίνος Γαρδίκης, φαρμακοποιός και διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων της Apivita, μάς έδωσε μια εικόνα της δουλειάς στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, εκεί όπου απασχολούνται χημικοί μηχανικοί, χημικοί, μοριακοί βιολόγοι αλλά και απόφοιτοι του τμήματος Κοσμετολογίας. Επέμεινε στην πράσινη φιλοσοφία της εταιρίας, εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του Ιπποκράτη, να αντλεί τις πρώτες ύλες από την ελληνική βιοποικιλότητα. Η Apivita τις προμηθεύεται από τη θυγατρική της Apigea. Όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων, η Apivita τηρεί τις αυστηρές προδιαγραφές των φαρμάκων για την παρασκευή των καλλυντικών της.

Ο Βασίλης Καρποδίνης, επικεφαλής Επιχειρήσεων της εταιρίας, μας παρουσίασε τα εργαλεία της Apivita για ταχύτερη παραγωγή, άμεση ενημέρωση των πελατών για την παραγγελία τους. Μας έδειξε πώς λαμβάνεται το εκχύλισμα από τα φυτά και ποιά διαδικασία ακολουθείται στις γραμμές παραγωγής. Στόχος της εταιρίας είναι να εκμηδενίσει επιβαρύνσεις που οφείλονται στις δραστηριότητές της και να δημιουργήσει μια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία. Η μονάδα έχει δυναμική παραγωγής του 85% των προϊόντων της Apivita στη διάρκεια μιας ή και λιγότερο βάρδιας.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Σωτήρη Πάστρα, επικεφαλή Κοινωνικής Υπευθυνότητας, της δραστηριότητας της Apivita που παράγει πλέον 330 κωδικούς και που η στρατηγική συνεργασία της από πέρυσι με την ισπανική Puig τής άνοιξε τον δρόμο για τη μεγάλη αγορά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Apivita συνεργάζεται με 350 ξενοδοχεία, 50 spa, διανέμει τα προϊόντά της μέσω ενός δικτύου 3.500 φαρμακείων στην Ελλάδα και μέσω Διαδικτύου. Ναυαρχίδα της είναι το Apivita Experience Store στο Κολωνάκι. Σε επίπεδο κοινωνικής υπευθυνότητας, η Apivita μετείχε καθοριστικά στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης “Παστίλιες για τον πόνο του άλλου” τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Την περίοδο αυτή σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Άγονη Γραμμή Γόνιμη και New Wrinkle, η εταιρία οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα οικολογικού αλφαβητισμού για τους μαθητές της περιοχής της Πίνδου, τα οποία χρηματοδοτεί από τις πωλήσεις της σειράς προϊόντων PINDOS WILD HERBS.

Λίγο πριν από την αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το σημείο αναφοράς, την ελιά, ήπιαμε τσάι της Apivita, γευτήκαμε το παστέλι της και λιχουδιές που είχε ετοιμάσει ο Κωνσταντινοπολίτης που επιμελείται την κουζίνα της εταιρίας.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μίχάλη Ψύλλο (κέντρ Δ) και τον ιδρυτή της εταιρίας APIVITA Νίκο Κουτσιανά (κέντρο Α) να φωτογραφίζονται με την δημοσιογραφική ομάδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο Μαρκόπουλο κοντά στην Αθήνα, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.  Tο όνομα της εταιρίας, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας», Τρίτη 17 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μίχάλη Ψύλλο (κέντρ Δ) και τον ιδρυτή της εταιρίας APIVITA Νίκο Κουτσιανά (κέντρο Α) να φωτογραφίζονται με την δημοσιογραφική ομάδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο Μαρκόπουλο κοντά στην Αθήνα, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018. Tο όνομα της εταιρίας, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας», Τρίτη 17 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μίχάλη Ψύλλο (κέντρ Δ) και τον ιδρυτή της εταιρίας APIVITA Νίκο Κουτσιανά (κέντρο Α) να φωτογραφίζονται με την δημοσιογραφική ομάδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, στο Μαρκόπουλο κοντά στην Αθήνα, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018. Tο όνομα της εταιρίας, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας», Τρίτη 17 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αποχαιρετηθήκαμε. Αφήναμε πίσω φίλους, μια άλλη Ελλάδα που δεν συναντάς συχνά. Νέους ευπροσήγορους, με επιστημονική κατάρτιση, γνώσεις και όνειρα, αποφασισμένους να συνεργήσουν σε αυτή τη διαφορετική επιχειρηματικότητα που προτάσσει τον άνθρωπο και το κοινωνικό καλό. Και τους μεγαλύτερους, που συνεχίζουν να ονειρεύονται και, διδάσκουν με την πείρα τους το δικό τους life style, που εστιάζει στην αγάπη για την πατρίδα μας, τον πλούτο της, τον άνθρωπο.

Μια πολύ ενθαρρυντική εικόνα σε καιρούς χαλεπούς… Αξίζει να σημειωθεί ότι η APIVITA δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, στην Κύπρο, στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κροατία, την Ουκρανία και Βουλγαρία και πρόσφατα και στην Ιταλία, σε συνεργασία με αλυσίδες φαρμακείων αλλά και στον χώρο του retail με δικά της καταστήματα, στα πρότυπα του flagship καταστήματος The APIVITA Experience Store στο κέντρο της Αθήνας. Η εξαγωγική της δραστηριότητα αντιστοιχεί στο περίπου 30% των συνολικών της πωλήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ