Η αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος που βρέθηκε στο…μηδέν

Η αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος που βρέθηκε στο…μηδέν

Μέσα σε ένα χρόνο, η  Ελίζαμπεθ Χόλμς, μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες κάτω των 30, κατάφερε να φτάσει από το "όλα" στο "τίποτα".

Η ιδρυτής της «Theranos» Ελίζαμπεθ Χόλμς, κάποτε αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Forbes ως η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Αμερικής. Αυτό συνέβη μόλις το περασμένο έτος, όταν το  Forbes υπολόγισε ότι περιουσία της από το Theranos ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά, πόσα μπορούν να αλλάξουν σε ένα μόλις χρόνο…

Το διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη της Χολμς είναι κοντά στο «τίποτα».

Τουλάχιστον προς το παρόν, το Forbes, αφαίρεσε το όνομά της από τις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους ανά κατηγορία, και ανέφερε πως υπό το φως των πρόσφατων ερευνών και καταγγελιών κατά της εταιρείας, θα επανεξετάσει την περίπτωση των «9 δις» της Χόλμς.

Το περιοδικό, επικαλούμενο συνομιλίες με επενδυτές και αναλυτές, εκτιμά ότι η εταιρεία στην πραγματικότητα, αξίζει πολύ λιγότερο. Συγκεκριμένα 800 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο εκπίπτει συνυπολογίζοντας την «αξία» της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και τη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με τον αναλυτή, Matthew Herper.

Το Forbes καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από 50% των μετοχών της Ελίζαμπεθ Χολμς στην εταιρεία, δεν αφήνει τίποτα σε εκείνη μιας και σε περίπτωση αποτίμησης της περιουσίας της «Theranos», οι επενδυτές που κατέχουν τις προνομιούχες μετοχές θα πρέπει να αποζημιωθούν πρώτοι.

Από την πλευρά της, η  «Theranos» δήλωσε ό,τι ως ιδιωτική εταιρεία, δικαιούται να μην μοιράζεται τις εμπιστευτικές οικονομικές πληροφορίες με το Forbes.

«Αυτό σημαίνει πως το άρθρο βασίζεται αποκλειστικά σε εικασίες και αναφορές στον Τύπο” ανέφερε στο CNNMoney η Brooke Buchanan, εκπρόσωπος της «Theranos».

 

Από το απόγειο στο… υπόγειο

Η Χόλμς, που εγκατέλειψε τις σπουδές της στο Στάνφορντ και ίδρυσε τη «Theranos» το 2003 όταν ήταν μόλις 19, έχτισε την επιτυχία της (και τα εκατομμύριά της) στον ισχυρισμό του ότι η τεχνολογία που εφαρμόζει η εταιρεία της δύναται να “επεξεργαστεί γρήγορα το πλήρες φάσμα των εργαστηριακών δοκιμών από λίγες σταγόνες αίματος,” μια υπόσχεση που σήμερα βρίσκεται υπό διαλεύκανση.

Η Wall Street Journal αποκάλυψε τον Οκτώβρη ότι πολύ μικρός αριθμός των αναλύσεων αίματος πραγματοποιείται, όντως, στο εργαστήριο της «Theranos».  Από τότε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι και οι μέθοδοι δοκιμών βρίσκονται υπό διαρκή επίβλεψη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και διάφορους φορείς για την υγεία.

Την περασμένη εβδομάδα, της χτύπησαν την πόρτα τρείς αγωγές για ανακριβείς εξετάσεις αίματος και marketing που «ψεύδεται»!

Πηγή: CNN Money