Από γυναίκες για γυναίκες: Αυτή η startup θέλει να γνωρίζετε από τι είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά σας

Από γυναίκες για γυναίκες: Αυτή η startup θέλει να γνωρίζετε από τι είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά σας

Η εταιρεία θέλει να μπει στην αγορά προσφέροντας «φυσικά» προϊόντα. Θα τα καταφέρει;

της Beth Kowitt

Η Lola, μια startup παραγωγής βιολογικών ταμπόν, άρχισε να δραστηριοποιείται το 2014 με μια γκάμα προϊόντων γυναικείας φροντίδας. Η αποστολή της ήταν πολύ φιλόδοξη: να γίνει ένα …δια βίου εμπορικό σήμα για τα γυναικεία σώματα.

«Ξεκινούσαμε μια συζήτηση σε μια κατηγορία που πραγματικά δεν είχε συζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια», λέει η συνιδρυτής της Lola, Jordana Kier.

Όμως, το αίσθημα της αμηχανίας και της έλλειψης ελέγχου που έχουν κάποιες γυναίκες όταν αρχίζουν να έχουν περίοδο δεν τελειώνει εκεί, λέει η Kier. Αυτά τα συναισθήματα «πολλαπλασιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας», λέει, κι αυτό συμβαίνει όταν οι γυναίκες γίνονται σεξουαλικά ενεργές, όταν σκέφτονται να αποκτήσουν ένα μωρό, ή όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. «Κάθε φάση φέρνει ερωτήματα», λέει, «και εμείς θέλουμε να τα απαντήσουμε με ειλικρίνεια».

Πρόσφατα, η εταιρεία – στην οποία έχουν επενδύσει οι Lena Dunham και Karlie Kloss μεταξύ άλλων – αποφάσισε να εισέλθει σε ένα νέο τμήμα της αγοράς αναπαραγωγικής υγείας και ευεξίας, με την κυκλοφορία της σειράς Sex by Lola που περιλαμβάνει «φυσικά» προφυλακτικά από λάτεξ, λιπαντικά, και μαντηλάκια καθαρισμού.

Η συνιδρυτής Alex Friedman αναφέρει ότι υπάρχουν προφανείς παράλληλες γραμμές μεταξύ των κατηγοριών της σεξουαλικής υγείας και της φροντίδας της περιόδου. Και στις δύο κατηγορίες «το …status quo μόλις πρόσφατα έγινε αποδεκτό», λέει. «Υπάρχει μια περίεργη συμπεριφορά τόσο από την πλευρά του καταναλωτή όσο και από την πλευρά του εμπορικού σήματος».

Η καινοτομία στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει καθυστερήσει επειδή υπάρχει τόσο πολύ στίγμα και έλλειψη συζήτησης γύρω από τη σεξουαλική υγεία, επισημαίνει η Friedman. «Τα εμπορικά σήματα απευθύνονται στον άνδρα καταναλωτή», εξηγεί, αλλά «οι γυναίκες θέλουν να διεξάγουν επιτέλους αυτή τη συζήτηση και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων».

Για να βοηθηθεί με τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης, η Lola ζήτησε τη γνώμη περίπου 1.000 γυναικών και διαπίστωσε ότι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θέλουν οι γυναίκες σε ένα προφυλακτικό είναι η πρόληψη της εγκυμοσύνης και η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων – με αυτή τη σειρά. Διαπιστώθηκε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο τέσσερα έως επτά προφυλακτικά τον μήνα.

Επίσης, το 36% των γυναικών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι συνήθως αγοράζουν αυτές προφυλακτικά, ενώ ένα 33% δήλωσε ότι αγοράζουν προφυλακτικά τόσο αυτές όσο και οι σύντροφοί τους.

Με το λανσάρισμα του Sex by Lola, η εταιρεία συνεχίζει να διαφοροποιείται με έμφαση στα φυσικά συστατικά – ένα αυξανόμενο τμήμα της αγοράς ευεξίας. Τα ταμπόν και τα pads της Lola είναι κατασκευασμένα από 100% οργανικό βαμβάκι και τώρα η εταιρεία προωθεί τα προφυλακτικά της λέγοντας ότι δεν περιέχουν «περιττά πρόσθετα». Για να καλύψει τα προφυλακτικά της, η Lola χρησιμοποιεί λιπαντικό τοπικής προέλευσης κατασκευασμένο από 100% λάδι σιλικόνης ιατρικής χρήσης, η ποιότητα του οποίου είναι η υψηλότερη στην αγορά, όπως επισημαίνει η εταιρεία.

Παρακολουθώντας τους προμηθευτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας & ανάπτυξης, η εταιρεία λέει ότι διαπίστωσε ότι πολλά λιπαντικά αναμειγνύονται με άλλα πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένης και βιομηχανικής σιλικόνης – κάτι που οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν επειδή ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν πληροφορίες που αφορούν τα συστατικά των λιπαντικών τους.

Η Lola επικεντρώνεται επίσης στη συσκευασία για να βοηθήσει στην επανατοποθέτηση αυτών των προϊόντων ως μέρος της ρουτίνας ευεξίας σας, και όχι ως κάτι που πρέπει να κρύβεται στο περίπτερο της γειτονιάς σας.

«Το λιπαντικό έχει τόσο κακή φήμη. Γιατί να μην είναι όμορφο;» λέει η Kier. «Είμαστε πραγματικά πολύ ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε στο να αλλάξει αυτή η νοοτροπία».

Πηγή: fortune.com