Από λούστρος… βασιλιάς του Real Estate

Από λούστρος… βασιλιάς του Real Estate

Η ζωή του Άγγελου Τσακόπουλου μοιάζει να βγήκε από παλιά ελληνική ταινία.

Στη λίστα με τους πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας  Άγγελος Τσακόπουλος, ο Έλληνας «βασιλιάς του real estate», όπως τον αποκαλούν, ο οποίος είναι  ιδιοκτήτης της AKT Development στο Sacramento με την περιουσία του αγγίζει τα 650 εκατομμύρια δολάρια.

Από την Αρκαδία όπου και γεννήθηκε, μετέβη το 1951 σε ηλικία 15 ετών στην Αμερική για να μείνει σε συγγενείς του που κατοικούσαν στην Καλιφόρνια. Η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι. Αποτελεί παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ο οποίος έχοντας μόνο 50 cents στην τσέπη του κατάφερε να στήσει τη δική του αυτοκρατορία.

Για να γίνει αυτό που είναι σήμερα πέρασε όμως από πολλά στάδια. Ξεκίνησε ως λούστρος, ασχολήθηκε με τις καλλιέργειες στο αγρόκτημα ενός θείου του στο Σικάγο και παράλληλα με το σχολείο δούλεψε ως σερβιτόρος με στόχο να καταφέρει να σπουδάσει.

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το 1960 αρχίζει να ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά σχηματίζοντας σταδιακά τη φήμη του γκουρού του real estate με την AKT Development να κάνει τα πρώτα της βήματα στην αμερικάνικη αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Έκτοτε, κρατά σταθερά τα πρωτεία στις οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις της Καλιφόρνια, καθώς υπολογίζεται ότι έχει αξιοποιήσει περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης.

Αν και η δραστηριοποίησή του είναι στην Αμερική, εντούτοις οι δεσμοί με την Ελλάδα είναι πολύ ισχυροί για να σπάσουν. Ο κ. Τσακόπουλος θέλοντας να διατηρήσει την επαφή με τον τόπο που γεννήθηκε ίδρυσε την «Venus Marble», μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Κορωπί και η οποία αποτελεί τμήμα  της αυτοκρατορίας  του real estate που έστησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η «Venus Marble» ανήκει κατά το ήμισυ στον κ. Τσακόπουλο με το υπόλοιπο 50% να βρίσκεται στα χέρια του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαζιτζόγλου.

Τα ελληνικά μάρμαρα έχουν «ντύσει» πολυτελέστατα ξενοδοχεία της Καλιφόρνια και του Λας Βέγκας, ενώ αντίστοιχες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί και στην Ελλάδα. Το κτίριο της «Interamerican», το «Intercontinental», η ιαπωνική πρεσβεία, το κτίριο της «Costa Mare», το Πλανητάριο κ.ά., καθώς και αναστηλωτικά έργα σε μεγάλους και ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι ο Παρθενώνας, η βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Πλάκα, ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου και το Ηρώδειο έχουν την υπογραφή της «Venus Marble»

Το φιλανθρωπικό του έργο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, όπως και η βοήθεια που προσφέρει στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής. Μαζί με την οικογένειά του, έχουν δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στην Εκκλησία, ενώ η κόρη του Ελένη (η οποία είναι πετυχημένη διπλωμάτης και πρέσβης των ΗΠΑ) αλλά και ο γιος του Κυριάκος θεωρούνται ευεργέτες των πανεπιστημίων Georgetown και Columbia, αφού καθιέρωσαν με τις δωρεές τους την έδρα Ελληνικών Σπουδών. Η οικογένεια του έχει ιδρύσει και το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακόπουλος έχει στενή σχέση με αρκετούς  Αμερικανούς και Έλληνες πολιτικούς. Είναι δε από τους μεγαλύτερους αιμοδότες της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Έλληνας που θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που «έφερε» το Λος Άντζελες στο Κολωνάκι!