Από την PIZZA FAN στο… Souvlaki Fan

Από την PIZZA FAN στο… Souvlaki Fan

Η ελληνική αλυσίδα πίτσας που κατάφερε να έχει πάνω από ένα εκατ. ενεργούς πελάτες. 

Αν και ο ίδιος προέρχεται από το χώρο του marketing και της διαφήμισης χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις εστίασης, ξεκίνησε το 1996 μαζί με τους συνεργάτες του, να υλοποιήσει το όραμά του και να δημιουργήσει μία Ελληνική αλυσίδα πίτσας με προσήλωση στις ανάγκες των πελατών.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Pizza Fan, Kώστα Αντάρα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαίρη Ιτσέγκο για το FortuneGreece.com μίλησε για τη δομή και τα σχέδια της γνωστής αλυσίδας πίτσας, αλλά για τo πλάνο της εταιρείας να μπει στο κλάδο – “βασιλιά” της εστίασης, που δεν είναι άλλος από το σουβλάκι.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της καθιέρωσης της Pizza Fan;
Πήραμε στα σοβαρά αυτό που μας έλεγαν οι πελάτες μας. Ρωτήσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες, έρευνα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της εστίασης. Καταγράψαμε τις απόψεις τους και βελτιώσαμε το προϊόν μας σταδιακά μέχρι σήμερα, έτσι ώστε η γεύση της Pizza Fan να γίνει η αγαπημένη γεύση των περισσοτέρων Ελλήνων. Φυσικά και η τιμή. Δεν βγάζουμε υπερκέρδη, αρκούμαστε στην τίμια ανταμοιβή και αυτό το γνωρίζουν πια όλοι. Μερικοί απορούν για τις τιμές μας και κάποιοι μας κατηγορούν ότι μειώσαμε τα υλικά ή την ποιότητα. Τίποτα δεν μειώσαμε, αντίθετα αγοράσαμε έξυπνα, και αντισταθήκαμε στις αυξήσεις. Δεν φορτώσαμε τις πρώτες ύλες με καιροσκοπικές επιβαρύνσεις και σήμερα υπερηφανευόμαστε ότι δεν υπάρχει ποιοτικότερη πίτσα στην Ελλάδα.

SONY DSC
Ο πρόεδρος της Pizza Fan, Kώστας Αντάρας.

Ποιες δυσκολίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Παλέψαμε πολύ με παγιωμένες αντιλήψεις, αλλά καταφέραμε και πείσαμε όλους τους franchisees, ότι το άριστο προϊόν παράγεται μόνο με αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων υγιεινής, που αφορούν σε όλη την αλυσίδα, από την συντήρηση των πρώτων υλών μέχρι την επιμελή παρασκευή και διάθεση των προϊόντων. Τελικά πετύχαμε το optimum αποτέλεσμα, φυσικά με συνεχείς ελέγχους και εκπαίδευση. Σήμερα λειτουργούμε με σύστημα αυτοελέγχου HACCP πιστοποιημένο από τους Lloyd’s, και έτσι η PIZZA FAN μπορεί να προσφέρει σταθερά, φαγητό υψηλής ποιότητας.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το μάρκετινγκ για την αύξηση των πωλήσεών σας;
Προέρχομαι από το χώρο του marketing και έτσι μπήκα στον πειρασμό να ακολουθήσω τις πεπατημένες του επαγγέλματος. Γρήγορα κατάλαβα ότι το φαγητό θέλει μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση, που ακουμπά φυσικά στην πάγια τακτική του «try & error» και αυτήν ακολουθήσαμε. Δημιουργήσαμε νέα οχήματα μηνυμάτων, όπως είναι τα κουπόνια πάνω σε εισιτήρια, λογαριασμούς τηλεφώνων, κοινόχρηστα κ.ά. Ψάξαμε τα στοιχεία των πωλήσεων και βρήκαμε ευκαιρίες, προσφέροντας 400.000 πίτσες για να γνωρίσουν το προϊόν μας, κάναμε χορηγίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σχολεία και αθλητικούς συλλόγους κ.α. Τελικά καταφέραμε να έχουμε 1.200.000 ενεργούς πελάτες και υπερδιπλάσιες πωλήσεις από τον κύριο ανταγωνιστή μας.

Ο κατάλογος της Pizza Fan ανανεώνεται συνεχώς. Πως γίνεται η επιλογή των νέων προϊόντων;
Η PIZZA FAN για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες δημιούργησε ένα πρωτοποριακό τμήμα R&D 12 ατόμων. Η πειραματική κουζίνα της διαθέτει Chef, εξειδικευμένο μάγειρα, τεχνολόγο τροφίμων, ερευνητικό τμήμα προμηθειών, ενώ υπάρχει συνεργασία με διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έτσι δημιουργείται φαγητό ανώτερης ποιότητας, προσανατολισμένο στα Ελληνικά γούστα, τις διατροφικές αξίες, την άριστη ποιότητα υλικών, με πρωτοποριακές τεχνικές. Στα νέα προϊόντα αλλά και στο φρεσκάρισμα όλων των συνταγών του μενού εκπαιδεύονται όλοι οι franchisees τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Pizza Fan.1

Ποια είναι η διαδικασία για την ένταξη ενός νέου καταστήματος υπό μορφή franchise;
Η διαδικασία είναι απλή. Εάν ο ενδιαφερόμενος franchisee έχει ενδιαφέρον για μια περιοχή που θέλουμε να ανοίξουμε κατάστημα ή για κάποιο εταιρικό κατάστημα που είναι διαθέσιμο και έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο, συζητάμε μαζί του την δουλειά, τον ενημερώνουμε για τις παροχές της εταιρείας αλλά και τις απαιτήσεις μας. Εάν συμφωνεί να λειτουργήσει κάτω από το μοντέλο μας, μπαίνει στην διαδικασία έγκρισης από το Δ.Σ. και ξεκινά την εκπαίδευση, όπου και εκεί πρέπει να κριθεί επαρκής. Την κατασκευή, τον εξοπλισμό, την πρόσληψη του προσωπικού ακόμα και τη λειτουργία του καταστήματος τις πρώτες μέρες, τα αναλαμβάνει το πιστοποιημένο τμήμα ανάπτυξης λειτουργίας. Φυσικά δεν αφήνουμε κανένα franchisee στην τύχη του, αλλά τον στηρίζουμε με συνεχείς ελέγχους και συμβουλές.

Ποιοι είναι οι απαράβατοι κανόνες από την Pizza Fan για έναν franchisee;
Όποιος θέλει να γίνει franchisee της Pizza Fan πρέπει να δουλεύει μέσα στο κατάστημα, να τηρεί τις διαδικασίες ποιότητας και να σέβεται τον πελάτη. Για την τήρησή των ανωτέρω διενεργούμε, συνεχείς ελέγχους από mystery shoppers και area managers.

Ποια είναι τα άμεσα και ποια τα μελλοντικά σχέδια της Pizza Fan;
Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε όλη την Ελλάδα με 140 καταστήματα και να μετεγκαταστήσουμε τα παλιά καταστήματα σε πιο εμπορικά πόστα. Το χρόνο που μας πέρασε μετεγκαταστήσαμε πέντε καταστήματα, ανοίξαμε το πρώτο στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζουμε και το δεύτερο, ενώ ακολουθεί και κατάστημα στη Λαμία.

Το νέο μας εγχείρημα είναι η δημιουργία νέας αλυσίδας Souvlaki Fan. Ήδη το πρώτο πιλοτικό κατάστημα κατασκευάζεται στο Περιστέρι.