Από το Μνημόνιο σε ανάπτυξη 7%: Ο «κέλτικος τίγρης» βρυχάται ξανά

Από το Μνημόνιο σε ανάπτυξη 7%: Ο «κέλτικος τίγρης» βρυχάται ξανά
Photo:

Το «θαύμα» της ιρλανδικής οικονομίας - Από το χείλος της καταστροφής σε ισχυρή ανάπτυξη. 

Η ιρλανδική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό ανάπτυξης 7% το 2015. Πρόκειται για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν των ΗΠΑ και εφάμιλλο αυτού της Κίνας-ή τουλάχιστον αυτού που ισχυρίζεται η κινεζική κυβέρνηση.

Η οικονομική επιτυχία της Ιρλανδίας δεν ήταν δεδομένη. Η χώρα είχε πληγεί πολύ σκληρά από την οικονομική κρίση και οι ιρλανδικές τράπεζες ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη και η ανεργία ξεπέρασε το 15%.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, οι αναλυτές προειδοποιούσαν πως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να είναι η «επόμενη Ελλάδα». Η Ιρλανδία έλαβε 67 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο προγράμματος διάσωσης το 2013, αφότου οι τράπεζες και η αγορά ακινήτων της κατέρρευσαν.

Σήμερα, η χώρα κινείται με ρυθμό ανάπτυξης 7%, η ανεργία μειώθηκε στο 8,6% και κανείς δεν μιλάει πια για χρεοκοπία.

Πώς τα κατάφερε η Ιρλανδία

Ο δρόμος προς την επιτυχία φαίνεται απλός: η Ιρλανδία διέγραψε γρήγορα το «κακό» τραπεζικό της χρέος και προχώρησε σε σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες και επικεντρώθηκε στην αύξηση των εξαγωγών.

Αυτό αποδείχθηκε μια εξαιρετική κίνηση, η οποία σε συνδυασμό με την πτώση του ευρώ επέτρεψε στις ιρλανδικές εξαγωγές να ευδοκιμήσουν.

Τα μέτρα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν πάντα αρεστά. Παρά την επάνοδο του «κελτικού τίγρη» και το «θαύμα» της ανάπτυξης της Ιρλανδίας, ο πρωθυπουργός Enda Kenny αγωνίζεται να παραμείνει την εξουσία, αφότου το κόμμα του έχασε σημαντικό αριθμό εδρών στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.