Από το ναδίρ στο ζενίθ: Πώς ο Λανς Άρμστρονγκ έβγαλε εκατομμύρια από την Uber

Από το ναδίρ στο ζενίθ: Πώς ο Λανς Άρμστρονγκ έβγαλε εκατομμύρια από την Uber
epa04623019 (FILE) A file picture dated 23 July 2001 of US rider Lance Armstrong of the US Postal team during a press conference on a rest day of the Tour de France cycling race at the Palais de Beaumont in Pau, France. Former US cyclist Lance Armstrong has been ordered to pay a record 10 million US dollar (8,8 million euro) to Texas based firm SCA promotions after losing a lawsuit, media reports stated on 16 February 2015. A three-person arbitration panel decided 2-1 in favor of SCA Promotions and fined Armstrong and former US Postal Service team owners Tailwind Sports. EPA/BENOIT DOPPAGNE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διάσημος ποδηλάτης που ομολόγησε την ενοχή του για χρήση αναβολικών, έκανε πριν λίγα χρόνια μια εξαιρετική επενδυτική επιλογή.

 

Οι προοπτικές του Λανς Άρμστρονγκ κέμοιαζαν δυσοίωνες όταν παραδέχτηκε στην Oprah Winfrey το 2013 ότι είχε εξαπατήσει για να κερδίσει τους τίτλους του Tour de France, βάζοντας τέλος σε μια αθλητική καριέρα που τον έκανε πλουσιότερο κατά 200 εκατομμύρια δολάρια αλλά του προσέφερε και άφθονα προβλήματα με τη δικαιοσύνη.

Μια επένδυση σε ένα venture capital fund που είχε αγοράσει μερίδιο στην εταιρεία Uber Technologies Inc. αποδείχθηκε σανίδα οικονομικής σωτηρίας για τον ποδηλάτη. Ο 47χρονος Άρμστρονγκκ είπε στο CNBC την Πέμπτη ότι η επένδυση ήταν «πολύ καλή για να είναι αληθινή» και «έσωσε την οικογένειά μας».

Η συνέντευξη τροφοδότησε δημοσιεύματα ότι ο Άρμστρονγκκ ίσως κατέχει μερίδιο που αντιστοιχεί σε 10-ψήφιο ποσό. Η πραγματικότητα όμως είναι μάλλον διαφορετική.

Η αρχική επένδυσή του ύψους 100.000 δολαρίων τού έχει αποδώσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Το 2009, ο Άρμστρονγκκ επένδυσε 100.000 δολάρια στη νεοσύστατη Lowercase Capital του Chris Sacca, ανέφερε το CNBC. Ένα από τα στοιχήματα της εταιρείας ήταν στη startup διαμοιρασμού διαδρομών, η αξία της οποίας αποτιμάτο τότε στα 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η αξία του Uber έχει εκτοξευθεί. Την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε εμπιστευτικά έγγραφα για μια αρχική δημόσια προσφορά που θα μπορούσε να αναδειχθεί σε μία από τις πέντε μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ. Οι τραπεζίτες έχουν πει στην εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ότι μπορεί να αξίζει 120 δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματιστηριακές αγορές, ανέφεραν άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Το επενδυτικό κεφάλαιο Lowercase έχει επιστρέψει το αρχικό κεφάλαιο 250-300 φορές, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις αποδόσεις του fund. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση του Άρμστρονγκκ μπορεί να αξίζει έως και 30 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την αφαίρεση των σχετικών αμοιβών, είναι πιθανόν ο Άρμστρονγκκ να έχει κερδίσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια.

«Επενδύθηκα στον Chris Sacca», είπε ο Άρμστρονγκκ στη συνέντευξη. «Δεν ήξερα καν ότι αυτός επένδυε στην Uber».

Ένας εκπρόσωπος του Άρμστρονγκκ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημά μας για κάποιο σχόλιο, ενώ η Uber αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Ο Άρμστρονγκκ, ο οποίος κέρδισε τον περίφημο Γύρο της Γαλλίας κάθε χρόνο από το 1999 έως το 2005, έχασε όλους τους τίτλους του τον Αύγουστο του 2012. Τον Ιανουάριο του 2013, παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη με τη Winfrey ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του χρησιμοποιούσε ένα «κοκτέιλ» τεστοστερόνης, ερυθροποιητίνης και μεταγγίσεων αίματος.