Αποχωρεί το Κατάρ από τον ΟΠΕΚ στις αρχές της επόμενης χρονιάς

Αποχωρεί το Κατάρ από τον ΟΠΕΚ στις αρχές της επόμενης χρονιάς

Τι σημαίνει αυτό για τον πετρελαϊκό κλάδο;

της Hallie Detrick

Το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κατάρ θέλει να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ. Σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα, η χώρα είπε ότι θα φύγει από τον οργανισμό στην 1 Ιανουαρίου 2019 εξαιτίας της ανάγκης για «τεχνική και στρατηγική» αλλαγή, αναφέρει το Reuters.

Το Κατάρ είναι μέλος του ΟΠΕΚ από το 1961 αλλά από τον Ιούνιο του 2017 έχει γίνει στόχος ενός πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού από έναν συνασπισμό χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Οι χώρες αυτές κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν – έναν περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.

Αξιωματούχοι στη Ντόχα ισχυρίζονται ότι αυτός δεν είναι ο λόγος που θέλουν να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ. Όμως, ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Al-Kaabi, έκανε σαφή αναφορά στο εμπάργκο κατά την ανακοίνωση της απόφασης σχετικά με τον ΟΠΕΚ. «Δεν λέμε ότι φεύγουμε από τον κλάδο του πετρελαίου αλλά ότι αυτός ο κλάδος ελέγχεται από έναν οργανισμό που διευθύνεται από μία μόνο χώρα» είπε ο al-Kaabi.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, το Κατάρ παρήγαγε μόλις το 1% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο του 2018, που είναι ο πιο πρόσφατος μήνας για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία. Όμως, η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου, καθώς καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ ασχολείται μόνο με το αργό πετρέλαιο και όχι με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην παραγωγή του οποίου διακρίνεται το Κατάρ.

Η αποχώρηση του Κατάρ δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον ΟΠΕΚ στο οικονομικό επίπεδο, αλλά η απώλεια ενός βετεράνου κράτους-μέλους συνιστά πλήγμα σε συμβολικό επίπεδο. Το Κατάρ έγινε μέλος του ΟΠΕΚ ένα χρόνο μετά την ίδρυση του οργανισμού.