Eurogroup: Απόφαση για την Ελλάδα ως το τέλος της χρονιάς

Eurogroup: Απόφαση για την Ελλάδα ως το τέλος της χρονιάς

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης στην Κύπρο - Έκτακτη σύνοδος του Eurogroup τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως θα υπάρξει απόφαση σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας πριν το τέλος του 2013, ενώ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας έκανε ακόμη γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η συζήτηση για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, θα μετατεθεί για τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο. Ακόμη, είπε πως τους ερχόμενους μήνες, το Eurogroup έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει εκτός από το ελληνικό και το ιρλανδικό πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα για τις ισπανικές τράπεζες που λήγει τον Δεκέμβριο του 2013.

«Ας ελπίσουμε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε λιγότερα κερδοσκοπικά σενάρια και περισσότερο προγραμματισμό και λήψη αποφάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Είναι πρόωρο να προσδιορίσουμε το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα» , είπε από την πλευρά του σήμερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, επισημάνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της αξιολόγησης των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που θα ξεκινήσειστις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν, όπως αναμενόταν, το πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ του δανείου για την Κύπρο. Η εκταμίευση αυτή πρόκειται να γίνει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μετά την επίσημη έγκριση και από μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει την 16η Νοεμβρίου την εκταμίευση μιας δόσης 86 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Eurogroup: Στόχος η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης