Αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ για Βαρουφάκη και τα κρίσιμα Eurogroup του 2015

Αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ για Βαρουφάκη και τα κρίσιμα Eurogroup του 2015
Dutch Finance Minister and Eurogroup chairman Jeroen Dijsselbloem and Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (R) attend an annual meeting of the European Stability Mechanism (ESM) Board of Governors ahead of an euro zone finance ministers meeting in Luxembourg, June 18, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1H2HY

Αποσπάσματα από το πολυαναμενόμενο βιβλίο του πρώην επικεφαλής του Eurogroup ρίχνουν φως στα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων.

Το παρασκήνιο του κρίσιμου Eurogroup του 2015 που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα μας στην έξοδο από το ευρώ περιγράφει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Economia Publishing, αποσπάσματα από το οποίο δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Ολλανδός τέως πρόεδρος του Eurogroup αναφέρεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στην περίφημη χειραψία και το «Ουάου» τπυ τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετά από συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. «Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας», σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Αργότερα οι συνεργάτες του θα δήλωναν ότι απάντησε χαλαρά: «Ουάου». Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Εurogroup».

Λίγες ημέρες αργότερα συνεδρίασε το Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Σκοπός του Βαρουφάκη ήταν να μας καταστήσει σαφές το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Η δημοκρατία είχε μιλήσει. Πρέπει να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης. Οι διάφοροι υπουργοί του εξήγησαν ότι δεν πρέπει να είμαστε δίκαιοι μόνο με τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά και με τους ψηφοφόρους όλης της ευρωζώνης. Στην πορεία της συνάντησης ο Βαρουφάκης έκανε στροφή 180 μοιρών. Η λεκτική του ευελιξία, την οποία θα μαθαίναμε πολύ καλά στους επόμενους μήνες, και η οποία μερικές φορές οδηγούσε σε κατάπληξη αλλά συχνότερα σε σύγχυση, εδώ φάνηκε καθαρά: Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε παράταση τη Δευτέρα. Χαιρόμαστε που αλλάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό μπορείτε να το πείτε παράταση. Εμείς θα το ονομάσουμε «η αρχή μιας νέας λογικής».

Ωστόσο η κοινή δήλωση που συντάχθηκε στη συνέχεια έπρεπε να εγκριθεί και από τον πρωθυπουργό. «Προς μεγάλη μας έκπληξη ο Βαρουφάκης ζήτησε τότε ένα διάλειμμα γιατί έπρεπε να τηλεφωνήσει στην Αθήνα. Το τηλεφώνημα, που έγινε μέσα στην αίθουσα όπου βρισκόμασταν όλοι, διήρκεσε πολύ. Μετά από λίγη ώρα πήρε το τηλέφωνο ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και συνέχισε να μιλάει με τον Τσίπρα. Μετά από μισή ώρα άρχισαν να διαμαρτύρονται οι υπουργοί. Επέμεινα να τελειώσει γρήγορα αλλά χωρίς αποτέλεσμα». Καθώς η απάντηση καθυστερούσε, κάποιοι υπουργοί έφυγαν, οπότε πλέον δεν μπορούσε να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση. «Αυτό σήμαινε ότι από κείνη τη στιγμή μόνο ένα ναι ή ένα όχι μπορούσε να ειπωθεί από την ελληνική αποστολή. Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη. Καμιά συμφωνία». Τελικά επήλθε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και δόθηκε παράταση.

Στο Eurogroup της Ρίγας στις 24 Απριλίου «ο Βαρουφάκης ήταν πλέον πλήρως απομονωμένος. Ο εκνευρισμός όλων των υπουργών έφτασε στο κατακόρυφο. Πολλοί υπουργοί, ο Σλοβάκος Ντούσαν Μράμορ, κυρίως, απαίτησε στο εξής να τεθεί υπό επεξεργασία ένα Σχέδιο Β, ήτοι η προετοιμασία για το Grexit. Ο Πέτερ Κάζιμιρ περίμενε να γίνει ησυχία, κάρφωσε το βλέμμα του στον Βαρουφάκη και είπε δυο φορές: «Unbelievable… Unbelievable!» (Απίστευτο… Απίστευτο!). Άλλοι χρησιμοποίησαν όρους όπως τζογαδόρος και ερασιτέχνης. Για να μη διαλυθεί η ομάδα έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση. (…) Τελικά, μετά κόπων και βασάνων υπέγραψε ο Βαρουφάκης αυτές τις τρεις συμφωνίες μέσα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη ατμόσφαιρα».

Στο ανεπίσημο δείπνο που ακολούθησε ο Βαρουφάκης έλαμψε δια της απουσίας του και ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα. «Του είπα ότι αυτό δεν πάει άλλο. Η διαδικασία έπρεπε να ρυθμιστεί διαφορετικά και επίσης του ζήτησα να έρθουν άλλοι άνθρωποι εμπιστοσύνης. Μετά από λίγο ο Τσίπρας αποφάσισε να ανασχηματίσει την ομάδα των διαπραγματευτών. Τον Γιάνη Βαρουφάκη αντικατέστησε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της υπουργικής του θητείας».

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε ακόμη: Βαρουφάκης στη Bild: Θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε…