Αποκλειστικό: Πώς φτάσαμε στη Huffington Post Ελλάδας

Αποκλειστικό: Πώς φτάσαμε στη Huffington Post Ελλάδας

To ενδιαφέρον της Αριάννα Χάφιγκτον, τα κρίσιμα ραντεβού στις ΗΠΑ και το μετοχικό παζλ πίσω από το νέο διαδικτυακό εγχείρημα.

H Huffington Post Greece είναι ήδη ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρότζεκτ στο διαδίκτυο, πριν κάνει καν την πρεμιέρα της. Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας της ελληνικής έκδοσης της δημοφιλούς ενημερωτικής ιστοσελίδας, έχει ξεκινήσει και στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να είναι στον «αέρα» το νέο διαδικτυακό εγχείρημα.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, η Huffington Post Greece δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της Μαριάννας Λάτση, του Πέτρου Παππά, της Ευγενίας Χανδρή και του Δημήτρη Μάρη, του επικεφαλής της 24Media που θα αποτελέσει τον media partner, στον οποίο η Αmerica On Line (AOL) εμπιστεύτηκε αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα στην Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία
Η ιστορία της έλευσης της Huffington Post στην Ελλάδα ξεκινάει τα Χριστούγεννα του 2010. Είναι η περίοδος που η 24Media, ο μεγαλύτερος όμιλος ψηφιακής ενημέρωσης στην Ελλάδα, κάνει την πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την αμερικανική πλευρά. Αρχικά η αντίδραση είναι θετική αλλά συγκρατημένη, καθώς ήταν προφανές ότι ενόψει και των τότε συζητήσεων εξαγοράς της από την AmericaOnLine για το ποσό των 345 εκατ. δολαρίων, το ενδιαφέρον των στελεχών της στη Νέα Υόρκη ήταν φυσικά στραμμένο εκεί. H εξαγορά τελικά πραγματοποιήθηκε, προκαλώντας αίσθηση στον χώρο των media παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά και με δεδομένο το ενδιαφέρον της Αριάννα Χαφινγκτον για την Ελλάδα τον Φλεβάρη του 2011 επιτελικά στελέχη της 24Μedia πραγματοποιούν συνάντηση στη Νέα Υόρκη με υψηλόβαθμα στελέχη της Huffington Post, όπου παρά την θετική διάθεση τους, διαμηνύουν ότι το 2011 και το 2012 η έμφαση θα δίνονταν στο launch της γαλλικής, ισπανικής και ιταλικής Huffington Post αρχικά και της γερμανικής αργότερα. Έτσι η Ελλάδα θα έπρεπε να περιμένει λίγο ακόμα.

Η Αριάννα Χάφιγκτον.

Το κρίσιμο ραντεβού σε αμερικανικό έδαφος
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζονταν μεθοδικά το αρχικό business plan για να παρουσιαστεί την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η στιγμή ήρθε το φθινόπωρο του 2012, όπου ο Δημήτρης Μάρης με τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος στην αμερικανική πλευρά.

Τελικά στις 3 Φεβρουαρίου του 2013 πραγματοποιείται το πιο κρίσιμο ραντεβού την ημέρα του τελικού του Super Bowl (για την ιστορία κέρδισαν οι Baltimore Ravens). Σε ένα πολύ δύσκολο meeting, σύμφωνα με πληροφορίες, των Δημήτρη Μάρη και Πέτρου Παππά με τον CEO της Huffington Post Jimmy Mayman και την Αριάννα Χάφιγκτον, παρουσιάστηκε ένα συνεκτικό πλάνο για την υλοποίηση του project, το οποίο περιελάμβανε τόσο τα τεχνικά σημεία της υλοποίησης όσο και ένα αρχικό επενδυτικό πλάνο.

H πολύωρη συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία και οι δύο επιχειρηματίες έβαλαν μπρος τις μηχανές για την πολύμηνη διαδικασία που απαιτούνταν για την τελική ευόδωση του project.

Δημήτρης Μάρης
Ο Δημήτρης Μάρης, επικεφαλής της 24Media.

Το μετοχικό παζλ του εγχειρήματος
Προς το τέλος του 2013 κατέληξε και το τελικό επενδυτικό σχήμα. Σε αυτό προστέθηκαν και άλλοι υποψήφιοι επενδυτές –και από την Αριάννα Χαφινγκτον- και επιλέχθηκε τελικά ένα σχήμα που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Huffington Post. Το τελικό σχήμα είχε τρία κοινά χαρακτηριστικά: oικονομική επιφάνεια, διεθνή αναφορά και έντονη εξωστρέφεια

Η οικογένεια Λάτση με την πρώτη της είσοδο στα ελληνικά media μέσω ενός διεθνούς brand και η ευπατρίδης αλλά και προσωπική φίλη της Αριάννα Χαφινγκτον, κα Ευγενία Χανδρή, ολοκλήρωσαν το μετοχικό παζλ.

Η μετέπειτα διαδικασία κράτησε σχεδόν ένα χρόνο δείγμα των υψηλών απαιτήσεων της Huffinton Post αλλά και της οργανωτικής εμπειρίας της 24Media.

Σημειωτέον ότι ήταν η πρώτη φορά που η Huffington Post επέλεγε να συνεργαστεί με media partner έναν όμιλο ψηφιακής ενημέρωσης και όχι έναν όμιλο έντυπου τύπου όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Την άνοιξη του 2014 οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με τις τυπικές υπογραφές να πέφτουν τον περασμένο Ιούλιο.

pappas
Ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς.

O τρόπος που θα λειτουργεί η Huffington Post
Σύμφωνα με τη τελική συμφωνία, την ευθύνη της λειτουργίας και ανάπτυξης της Huffington Post  στην Ελλάδα έχει αποκλειστικά η εταιρεία που δημιουργήθηκε για την υλοποίηση του project. Η 24Media βάσει του πλάνου θα αναλάβει την ευθύνη της εύρεσης και εκπαίδευσης του ελληνικού newsroom της HP στην Ελλάδα.

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος υπάρχει μια joint management committee με συμμετοχή της Αριάννα Χάφιγκτον, στελεχών από την αμερικάνικη Huffington Post και την ελληνική έκδοση της.  Η ομάδα αυτή είναι που θα λαμβάνει και τις κεντρικές αποφάσεις για τη λειτουργία της Huffington Post Greece.