To απόλυτο αλαλούμ με τον ΦΠΑ

To απόλυτο αλαλούμ με τον ΦΠΑ

Σύγχυση προκαλούν στους φορολογούμενους τα αντιφατικά μηνύματα του υπουργείου Οικονομικών για ΦΠΑ και 100 δόσεις.

Μόνο σύγχυση προκαλεί στους φορολογούμενους η διπλή και…τριπλή γλώσσα που χρησιμοποίησε μέσα σε μόλις ένα 24ωρο ο υπουργός Οικονομικών γα το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ. Έτσι, ενώ στο περίφημο email του προς τους «θεσμούς» την Τρίτη δεσμεύεται για αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και για εξάλειψη όλων των «παράλογων», όπως τις χαρακτηρίζει, εκπτώσεων, το ίδιο απόγευμα, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών διαβεβαίωνε πως δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Όμως, χθες το πρωί, σε νέα ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «αλλάξει» κάποιος συντελεστής ΦΠΑ, όχι όμως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά. Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωνε (σε άλλο ραδιόφωνο) ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Ας υποθέσουμε ότι το σενάριο που ανέλυσε ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης είναι αυτό που πραγματικά εξετάζει η κυβέρνηση.

Πρώτο δεδομένο: αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζονται ειδικοί, μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Δηλαδή 5%, 9% και 16%. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν αυτοί οι συντελεστές.

Δεύτερο δεδομένο: για την υπόλοιπη Ελλάδα, στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, φάρμακα- εμβόλια, ξενοδοχεία, θέατρα.

Σύμφωνα πάντα, με τον υπουργό Οικονομικών δεν πρόκειται να θιγούν ούτε τα βιβλία, ούτε ο Τύπος, δεν διευκρινίζεται όμως τι θα γίνει με τα υπόλοιπα.

Τρίτο δεδομένο: στο συντελεστή 13%, υπάγονται τα τρόφιμα, η παροχή ρεύματος και νερού, η εστίαση και οι μεταφορές προσώπων. Ούτε γι’ αυτές τις κατηγορίες υπήρξε διευκρίνιση, δηλαδή αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.

Τέταρτο δεδομένο: στο συντελεστή 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνός, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια.

Ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει σκέψη να υπαχθούν και κάποια άλλα αγαθά σε αυτήν την κατηγορία ή να αυξηθεί ο συντελεστής σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι απαλλαγές και εξαιρέσεις του ΦΠΑ κοστίζουν στον Προϋπολογισμό πάνω από 970 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 528 εκατ. ευρώ αφορούν στους υπερμειωμένους συντελεστές 6,5% και τα 347 εκατ. ευρώ στους μειωμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.

Αντίστοιχο αλαλούμ επικρατεί και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία, κανονικά έπρεπε να έχει έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και πλέον έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν πρόσθετα κριτήρια, προκειμένου να την αποδεχθούν οι «θεσμοί».

Οι δύο αυτές ρυθμίσεις είναι μάλλον και οι πρώτες που θα ξεκαθαρίσουν, καθώς η προθεσμία για την οριστικοποίησή τους είναι το τέλος Απριλίου (αν και για τη ρύθμιση 100 δόσεων, τα περιθώρια είναι πραγματικά ασφυκτικά, αφού όσο καθυστερεί δεν πληρώνει κανείς).

Όλες οι υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία παραπέμπονται για το δεύτερο εξάμηνο, όταν τελειώσει η τετράμηνη παράταση.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει απεμπλακεί από το πρόγραμμα και την ανάγκη έγκρισης των μέτρων από τους δανειστές, αν και πλέον όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας είναι αναπόφευκτο…