Η απόπειρα αναγέννησης του Μπερλουσκόνι και οι «προδότες»

Η απόπειρα αναγέννησης του Μπερλουσκόνι και οι «προδότες»

Πλήρης η ρήξη στο κόμμα του Καβαλιέρε, με τον πρώην υπαρχηγό του, Αντζελίνο Αλφάνο να ανακοινώνει τον σχηματισμό νέου κεντροδεξιού κόμματος.

Αναζητώντας τη πολιτική σωτηρία του στις δόξες του παρελθόντος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανιδρύει σήμερα, ενώπιον 850 πιστών σε αυτών στελεχών του, το κόμμα που τον ανέδειξε στην εξουσία πριν δυο δεκαετίες, το Forza Italia, αντικαθιστώντας έτσι το κόμμα του «Λαού της Ελευθερίας» (PDL).

Οι μεγάλοι απόντες από τη συγκέντρωση είναι ο Αντζελίνο Αλφάνο -μέχρι πρόσφατα υπαρχηγός του, γενικός γραμματέας του PDL και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα- και όσοι μετριοπαθείς βουλευτές και γερουσιαστές αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, σφραγίζοντας την οριστική ρήξη στην κεντροδεξιά σε μια περίοδο καθοριστικής σημασίας για τον Μπερλουσκόνι.

«Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή. Και οι πέντε υπουργοί του πρώην PdL εντάχθηκαν στο νέο σχήμα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα ο Αλφάνο, όπου δήλωσε πως παρά τα όσα συμβαίνουν, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον συνδέουν «αισθήματα στοργής».

Χθες είχε ανακοινώσει τον σχηματισμό της δική του ομάδας -με την προσωρινή ονομασία «Νέα Κεντροδεξιά»- η οποία επιθυμεί να συνεχίσει να στηρίζει τον Λέτα, με πρώτο στόχο να διασφαλίσει με τους 37 γερουσιαστές και τους 23 βουλευτές που μετέχουν στην «ανταρσία», την επιβίωση της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Από την Ιταλία εξαρτάται η επιβίωση της Ευρωζώνης…

Η κίνηση είναι το αποτέλεσμα της κορύφωσης των εντάσεων μέσα στους κόλπους της κεντροδεξιάς, μετά την οριστική καταδίκη του Μπερλουσκόνι τον Αύγουστο για φορολογική απάτη. «Έκανα μια επιλογή που ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να κάνω», είπε ο 43χρονος Αλφάνο, ανακοινώνοντας στην «μετριοπαθή» πτέρυγα του PDL την απόφαση του να απελευθερωθεί από το άρμα του Μπερλουσκόνι. Ορισμένοι δε από τους «μετριοπαθείς» ήταν πιο σκληροί στις δηλώσεις τους. Όπως ο υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι που είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για ρήξη πάρθηκε μεν «με πολύ πόνο», αλλά οι βουλευτές δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την Forza Italia των «εξτρεμιστών».

Σκληροπυρηνικός, «γεράκι» του Καβαλιέρε ο βουλευτής Ραφαέλε Φίτο χαρακτήρισε την απόφαση του Αλφάνο «πολύ σοβαρή κίνηση κατά της ίδιας της ιστορίας του, κατά του Μπερλουσκόνι προσωπικά, κατά της πλατφόρμας της παράταξης και κατά των ψηφοφόρων», μια κίνηση που θα «κριθεί από τους πραγματικούς οπαδούς της κεντροδεξιάς».

Διαβάστε ακόμη: Οι «40 κλέφτες» του Σίλβιο

Παρότι στη συνάντηση των «μπερλοσκουνικών» ακούστηκαν και κουβέντες περί «προδοσίας», ο «Καβαλιέρε» εμφανίστηκε ρεαλιστής, πάλι έτοιμος να ελιχθεί. «Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις σύμμαχος στη Βουλή και πάνω από όλα, να καθίσεις στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που θέλει να δολοφονήσει πολιτικά τον ηγέτη σου», είπε στους συνέδρους-μέλη του επανιδρυθέντος κόμματος Forza Italia. Παραδέχθηκε όμως, ότι δεν έχει πλέον τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να ρίξει την κυβέρνηση και παρότι τον «πονάει ο σχηματισμός νέου κεντροδεξιού κόμματος, είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του».

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει στις 27 Νοεμβρίου εάν θα εκδιώξει ή όχι τον Μπερλουσκόνι από το Σώμα, μια κίνηση που τον αφήνει ευάλωτο και στις άλλες εγκληματικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, λόγω της ίντριγκας και των παρασκηνιακών συμφωνιών που προσπαθούν να κάνουν βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δυο στρατόπεδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η αθλητική La Gazzetta Dello Sport, ο Καβαλιέρε πιθανώς να ετοιμάζει και ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που η υπόθεση του πάρει τον στραβό δρόμο: σκέφτεται να αναθέσει πολιτικό ρόλο στον αντιπρόεδρο της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, προωθόντας τον ίσως στην Γερουσία, με την κόρη του Μαρίνα να αναλαμβάνει την θέση του στην ομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Όταν το «πουλέν» στρέφεται κατά του μέντορα του