Απορρίπτει η Ευρ. Επιτροπή τις προτάσεις της Google

Απορρίπτει η Ευρ. Επιτροπή τις προτάσεις της Google
Photo:

Ο επίτροπος Αλμούνια δηλώνει πως τα μέχρι τώρα επιχειρήματα του τεχνολογικού γίγαντα δεν πείθουν τους ερευνητές των πρακτικών της εταιρείας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια απέρριψε σήμερα τις προτάσεις που έκανε η Google για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζει τις διαδικτυακές αναζητήσεις, λέγοντας πως δεν επαρκούν για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ε.Ε.

Η Επιτροπή πραγματοποιεί έρευνα για τις πρακτικές της Google από τον Νοέμβριο του 2010, μετά τη διαμαρτυρία ανταγωνιστών της, όπως η Microsoft, για την κυριαρχία της εταιρείας αυτής στην αγορά μηχανών αναζήτησης στο Ίντερνετ.

«Οι τελευταίες προτάσεις δεν είναι αποδεκτές, καθώς δεν είναι προτάσεις που θα μπορούσαν να απαλείψουν τις ανησυχίες μας όσον αφορά τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Αλμούνια σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισπανικό ραδιοσταθμό Radio Nacional de España.

Διαβάστε ακόμη: Ισπανική «καμπάνα» 900.000 ευρώ στην Google

Η αδυναμία αυτή να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Ε.Ε. μπορεί να στοιχίσει στην αμερικανική εταιρεία έως και το 10% του ετήσιου τζίρου της. Το πρόστιμο που μπορεί να της επιβληθεί ενδέχεται να φτάνει τα έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ερώτηση αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Google, ο Αλμούνια απάντησε: «Όχι, όχι, όχι (…). Αυτήν την στιγμή, αν και έχει μείνει λίγος χρόνος, το μπαλάκι εξακολουθεί να βρίσκεται στο γήπεδο της Google. Όμως εντός μικρού χρονικού πλαισίου, το μπαλάκι θα βρίσκεται στην Επιτροπή και τότε θα είναι η ώρα για την λήψη αποφάσεων».

Η έρευνα της Επιτροπής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την επόμενη άνοιξη, έχει επικεντρωθεί στις ανησυχίες για μια προνομιακή μεταχείριση από την Google των εξειδικευμένων δικών της υπηρεσιών -όπως οι Google Maps, Google Shopping και Google Places- όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των διαδικτυακών αναζητήσεων, παρακωλύοντας τον ανταγωνισμό και τις επιλογές των χρηστών.

Διαβάστε ακόμη: Google: Βάζει ένα τσιτάχ στις μηχανές της! (βίντεο)