Aποστολή στο Web Summit 2018: Τί πρέπει να γνωρίζετε για να προσεγγίσετε τους κορυφαίους επενδυτές

Aποστολή στο Web Summit 2018: Τί πρέπει να γνωρίζετε για να προσεγγίσετε τους κορυφαίους επενδυτές

Τα venture capitals και οι εκπρόσωποί τους είναι βασικός «κρίκος» στην «αλυσίδα» του συνεδρίου – Τι καταγράψαμε στο Web Summit.

Αποστολή Λισαβόνα, Τάσος Ζάχος

To 2018 σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των ρεκόρ για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ή αλλιώς venture capitals.

Καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές, την παραπάνω διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση Venture Pulse 2018 της KPMG, σύμφωνα με την οποία κατά το κλείσιμο του γ’ τριμήνου του 2018 επενδύθηκαν συνολικά 183,3 δις. δολάρια σε σχέση με 171 δισ. δολάρια το 2017.  Μόνο κατά το γ’ τρίμηνο καταγράφηκαν συνολικές επενδύσεις της τάξης των 52 δισ. δολαρίων, μέσω της ολοκλήρωσης 3.045 συμφωνιών παγκοσμίως.

Η δραστηριότητα VC στην Ευρώπη παρέμεινε ισχυρή, με επενδύσεις ύψους 5,2 δισ. δολ. στο γ’ τρίμηνο 2018. Οι συνολικές επενδύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ευρώπη από την αρχή του έτους έχουν ήδη φτάσει τα 17,7 δισ. δολ., δείχνοντας ότι θα ξεπεράσουν την επίδοση του 2017.

Κορυφαίες συμφωνίες του τριμήνου ήταν η About You (300 εκατ. δολ.) στη Γερμανία, η Orchard Therapeutics (146,9 εκατ. δολ.) και η Glovo (134,4 εκατ. δολ.). Έντονη δραστηριότητα καταγράφηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις 10 κορυφαίες συμφωνίες να προέρχονται από έξι χώρες, τρεις εκ των οποίων από την Ελβετία: Dfinity (102 εκατ. δολ.), SEBA Crypto (100,6 εκατ. δολ.) και WayRay (80 εκατ. δολ.).

Στο Web Summit 2018, το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκπρόσωποι σημαντικών επενδυτικών οχημάτων. Αν και ο μεγάλος όγκος επισκεπτών δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στο να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουν νόημα για τους fund managers με τις startups που επιθυμούν να «τσεκάρουν», ωστόσο η δραστηριότητα τους είναι έντονη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για επενδυτές στο συνέδριο.

Tα επενδυτικά tips που πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι startupper

Στην κεντρική σκηνή του Web Summit συμμετείχαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ εκπρόσωποι τριών VCs, που διαχειρίζονται σημαντικά κεφάλαια και επενδύουν σε πολλές τομείς, σε όλο τον κόσμο. Ο Tom Stafford της DST Global (επενδύει σε εταιρείες fintech, SaaS, Online Services, που έχουν αξία τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια), η Trae Vassalo της Defy.vc (το fund ειδικεύεται σε early stage επενδύσεις) και η Juliet de Baubigny της Kleiner Perkins (διαχειρίζεται περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια με επενδύσεις σε Amazon, Aol, GenenTech και Google), αντάλλαξαν απόψεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν το 2019 και έδωσαν συμβουλές σε startuppers που προσεγγίζουν τέτοια σχήματα για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο βασικές συμβουλές τους για εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση από VCs:

1. Όταν απευθύνεστε σε έναν επενδυτή, προσπαθείστε να περιγράψετε με ακρίβεια πιο πρόβλημα λύνει η εταιρεία σας.

2. Μη χρησιμοποιείτε ακρωνύμια (τύπου AI, VR, AR), μόνο για να εντυπωσιάσετε. Επίσης το να χρησιμοποιείτε παραδείγματα επιτυχημένων εταιρειών, στις οποίες κατά τη γνώμη σας προσομοιάζει η δική σας δραστηριότητα,  δεν είναι αρκετό.

3. Να έχετε όραμα, αυτοπεποίθεση και άνεση όταν παρουσιάζετε την ιδέα σας.

4. Πριν τους συναντήσετε, πρέπει να ξέρετε τι ακριβώς θέλετε από αυτούς. Το να έχετε απλά ένα ποσό στο μυαλό σας δεν λειτουργεί.

5. Μια σύσταση από έναν επιχειρηματία στον οποίο έχουν επενδύσει ήδη οι υποψήφιοι χρηματοδότες σας, ή από κάποιον άλλο επενδυτή είναι πάντα χρήσιμη.

6. Η ομάδα σας και ο τρόπος που ηγείστε της εταιρείας σας είναι πάντα ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση των επενδυτών.

7. Πριν στείλετε ένα αίτημα σε ένα επενδυτικό σχήμα, φροντίστε να έχετε κάνει την απαραίτητη έρευνα και να βρείτε τους σωστούς ανθρώπους, στους οποίους πρέπει να απευθυνθείτε.

8. Τέλος, ζούμε στην εποχή της εικόνας. Το πολύ κείμενο δεν βοηθάει. Χρησιμοποιείστε παρουσιάσεις, ενώ ένα demo για το προϊόν ή την υπηρεσία σας, σίγουρα θα σας δώσει πόντους.

Όσον αφορά στους κλάδους στους οποίους εστιάζουν τα funds για το 2019, ξεχωρίζουν αυτοί των logistics, ειδικά σε αναπτυσσόμενες αγορές, των εταιρειών εντάσεως τεχνολογίας (fintech, online services, data mining, computing platforms), αλλά και του retail.

Η ελληνική παρουσία στο Web Summit

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κάποιες ελληνικές startups, στελέχη εταιρειών με έδρα την Ελλάδα, αλλά και Έλληνες fund managers συμμετέχουν στο Web Summit.

Ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος , Principal στο ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο Prime Ventures, με έδρα το Άμστερνταμ, βρίσκεται και φέτος στο Web Summit. Είναι ένας από τους λίγους Έλληνες στο χώρο του Venture Capital στην Ευρώπη (εκτός Ελλάδος), ενώ πριν την Prime έχει εργασθεί στο ταμείο Dutch Expansion Capital, στον επιχειρηματικό επιταχυντή Startupbootcamp HighTechXL, και στον επενδυτικό βραχίωνα της Randstad.

Η Prime, με γραφεία σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, διαχειρίζεται πάνω από μισό δισ. ευρώ, και απευθύνεται σε εταιρείες σε μεγαλύτερα στάδια ανάπτυξης. Η πιο επιτυχημένη επένδυση του ταμείου, μέχρι στιγμής, είναι η Takeaway.com, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2016 εισήχθη στο ολλανδικό χρηματιστήριο, προσεγγίζοντας την αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ.

Τον συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά του και μιλήσαμε για τη δική του εμπειρία.

«Το Web Summit είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερο συνέδριο επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, φθάνοντας τους 70.000 συμμετέχοντες μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Η ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή αναπτύσσεται συνεχώς και το Web Summit είναι το κοινό σημείο συνάντησης. Έρχομαι εδώ και χρόνια, καθώς είναι μια ευκαιρία να συναντήσω καινούριους επιχειρηματίες, να ανταλλάξω απόψεις με άλλους VCs και να παρακολουθήσω ενδιαφέρουσες ομιλίες από όλο τον κόσμο. Προσωπικά όμως, πιστεύω πως το τόσο μεγάλο μέγεθος του, δυσκολεύει αρκετά πλέον τις ουσιαστικές επαφές. Κάθε χρόνο λέω στον εαυτό μου πως είναι ο τελευταίος χρόνος που συμμετέχω, μα κάθε χρόνο επιστρέφω» αναφέρει.

Όσον αφορά του που πιστεύει ότι θα κινηθούν τα σημαντικά ποσά για το 2019, επισημαίνει: «Η Ευρώπη πλέον μεγαλώνει, ωριμάζει και προσπαθεί να σταθεί επάξια στον τομέα της τεχνολογίας. Τα καλά πανεπιστήμια, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αλλά και η πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονεκτήματα για τις ευρωπαϊκές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εταιρίες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, δυνατό IP και χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, των πληρωμών και της συνδεσιμότητας) θα προσελκύσουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές επενδύσεις το 2019».

Η παρουσία του Enterprise Greece και οι ελληνικές startups

Μιλώντας για επενδύσεις, το παρών δίνει για πρώτη φορά στο φετινό Web Summit ο οργανισμός Enterprise Greece σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Με σύνθημα «Greece’s Startup System Rocks», παρουσιάζει στο επενδυτικό κοινό 9 ελληνικές startups που επίσης βρίσκονται στη Λισαβόνα.

Ανάμεσα τους βρίσκονται εταιρείες όπως η Οwiwi, το Gi Cluster του Coralia, η Funk Martini, η Softweb και η Asifa Hellas.

Δείτε περισσότερα για την ελληνική συμμετοχή ΕΔΩ:

Web Summit – Photo Snaps

1/11