Αποστολή Web Summit 2018: Γιατί τα Big Data είναι το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα!

Αποστολή Web Summit 2018: Γιατί τα Big Data είναι το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα!

Τεχνητή νοημοσύνη, ανοιχτά δεδομένα, τεχνολογία blockchain και εταιρείες - κολοσσοί στο ίδιο τραπέζι του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας.

Λισαβόνα, Τάσος Ζάχος

Τα ανοιχτά δεδομένα είναι το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα. Αυτό υποστήριξε στην ομιλία του σε ένα κατάμεστο στάδιο ο Young Sohn, πρόεδρος της Samsung, η παρουσίαση του οποίου έκλεψε τις εντυπώσεις στην κεντρική σκηνή του Web Summit 2018. Το μεγαλύτερο συνέδριο τεχνολογίας στην Ευρώπη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και οι «μεγάλοι» της τεχνολογίας καταθέτουν τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για τις εξελίξεις που δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, για όσους βρίσκονται στο Web Summit και όχι μόνο.

O επικεφαλής της Samsung περιέγραψε ένα μέλλον στο οποίο κάθε λεπτομέρεια για τη ζωή και τη καθημερινότητά μας θα καταγράφεται σε «τράπεζες δεδομένων», φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υγεία, στην οποία η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στη διάγνωση ασθενειών, στην πρόληψη και στις προτεινόμενες θεραπείες.

Οι βάσεις δεδομένων,τόνισε, θα είναι μέρος της «έκρηξης» που θα γνωρίσει η αντίστοιχη αγορά, σε ένα κόσμο στον «οποίο θα επικρατούν οι αισθητήρες», που θα καταγράφουν λεπτομέρειες για το αίμα μας, το αυτοκίνητό που οδηγούμε, το φαγητό που τρώμε, τη θερμοκρασία του σπιτιού μας, ενώ θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να ενημερώνουν χάρτες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ενδεικτικά μόνο η αγορά του AI Hardware αναμένεται να φτάσει τα 60 δισ. δολάρια (!) μέχρι το 2024, μια αγορά στην οποία η Samsung έχει υψηλές βλέψεις.

Ο Young Sohn ανέφερε ότι η αυτή η στιγμή δεν είναι πολύ μακριά…και οι φωτεινές οθόνες που ήταν συνεχώς αναμμένες στην αρένα του Web Summit κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, με τους επισκέπτες να καταγράφουν και να μοιράζονται, με κάθε λεπτομέρεια, τα λεγόμενα του στη σκηνή.

Ο Sohn επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν 340 τρισ- τρισ- τρισ IP διευθύνσεις στον πλανήτη, οι περισσότερες ενσωματωμένες σε συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να μιλούν μεταξύ τους.  Για να δώσει και ένα μέτρο σύγκρισης αυτής της φανταστικής εξέλιξης, επισήμανε ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν «μόνο» 100 δισ.  αστέρια και στο ανθρώπινο σώμα περίπου 100 δισ. νευρώνες. Υπολογίζει ότι μόνο στην Ευρώπη, η αγορά ανοικτών δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί κατά 37% έως το 2020, φθάνοντας τα 75,7 δισ. ευρώ, με το σωρευτικό μέγεθος στα 325 δισ. ευρώ.

Ο Mr Samsung ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τα δεδομένα που παράγει είναι μια μεγάλη ευκαιρία παγκοσμίως, αλλά παράλληλα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά «ηθικά» ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν για το τι είναι σωστό και τι λάθος, όσον αφορά στην προστασία και στην ιδιωτικότητα όσων χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές.

Παράλληλα αναρωτήθηκε αν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δεχθούν τις μεγάλες αλλαγές που φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, και αν έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για έναν νέο κόσμο, όπως τον περιέγραψε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η «τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο δυνατή από τη φωτιά», αλλά πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μη καούμε, ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα ανήκουν στους χρήστες και όχι στις εταιρείες.

1/8

Web Summit Tips

Σε άλλα νέα από το παγκόσμιο συνέδριο τεχνολογίας:

  • Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν «πεθάνει». Όπως ανέφερε ο Peter Smith, επικεφαλής της BlockChain, η δύναμη των cryptos είναι στην αποκέντρωση της παγκόσμιας οικονομίας και στην όλο και λιγότερο εξάρτησή της από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Ο επενδυτής Garry Tan συμφώνησε και μάλιστα εκτίμηση ότι η Coinbase θα φτάσει σε αξία το ένα τρισ. δολάρια, όπως η Apple. Και οι δύο πάντως απέφυγαν να δώσουν προβλέψεις για την τιμή του Bitcoin και το που μπορεί να φτάσει το 2019.
  • Οι περισσότεροι ομιλητές επικρίνουν το γεγονός ότι τα δεδομένα έχουν συγκεντρωθεί τόσο πολύ σε τόσο λίγους και μεγάλους παίχτες. Το σύνθημα που επικρατεί στο συνέδριο είναι «bring the power of software back to people».
  • Το σύνθημα «Doing well by doing good» υιοθετούν όλο και περισσότερες εταιρείες. Δύο ισχυρές γυναίκες στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η Lisa Jackson της Apple και η Tamar Yehoshua της Google παρουσίασαν τη στρατηγική των εταιρειών τους που εστιάζει στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών και να ενισχύσει το κοινωνικό και οικονομικό τους αποτύπωμα. Ενδεικτικά μόνο για το 2018, η Apple έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρα σε «ενεργειακά ομόλογα».

Διαβάστε περισσότερα για το Web Summit 2018

Web Summit Photo Snaps

1/12