Η Apple χρειάζεται μεγαλύτερο και όχι φθηνότερο iPhone

Η Apple χρειάζεται μεγαλύτερο και όχι φθηνότερο iPhone

Γιατί η εταιρεία πρέπει να «ανοίξει» τη γκάμα των προϊόντων της στα smartphones.

Σύμφωνα με τις φήμες, στις 10 Σεπτεμβρίου η Apple θα ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός νέου κινητού τηλεφώνου, όπως κάνει κάθε χρόνο. Θα δούμε λοιπόν ένα νέο τηλέφωνο που θα μοιάζει πάρα πολύ με το παλιό και πιθανότατα θα λέγεται iPhone 5S, θα κοστίζει το ίδιο με το προηγούμενο, και θα είναι πιο γρήγορο, με καλύτερη φωτογραφική μηχανή και, σύμφωνα με κάποιες από τις φήμες, θα έχει και διαφορετικό home button που ίσως και να είναι ταυτόχρονα και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων (μεγάλο θέμα για άλλο άρθρο αυτό).

Οι φήμες και πολλές διαρροές λένε, δε, ότι το 5S θα κυκλοφορήσει και σε ένα άλλο χρώμα εκτός από τα κλασσικά άσπρο-μαύρο: Το χρυσό. Ναι, χρυσό. Υποθέτω στοχεύοντας στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, ή κάτι τέτοιο.

Διαβάστε σχετικά: Νέο χρώμα για το iPhone 5S

Φέτος, ωστόσο, αν οι φήμες και η διαρροή φωτογραφιών και πληροφοριών λένε την αλήθεια, θα ανακοινωθεί και κάτι άλλο: Ένα δεύτερο iPhone, που θα είναι φτιαγμένο από πλαστικό και θα είναι φτηνότερο. Το φημολογούμενο iPhone 5C, λέει, θα είναι λίγο μεγαλύτερο και παχύτερο από το αλουμινένιο 5S, θα έχει μέσα τα “εντόσθια” του περυσινού iPhone 5, και θα έχει την ίδια οθόνη.

Πολλά έχουν γραφτεί για την (υποθετική ακόμα, θυμίζω) κίνηση αυτή της Apple. Μοιάζει λογική από πολλές απόψεις: Το Android έχει κατακτήσει ολοκληρωτικά την παγκόσμια αγορά των smartphones, μεταξύ άλλων και επειδή τα περισσότερα από τα εκατοντάδες (χιλιάδες;) μοντέλα που το χρησιμοποιούν και διατίθενται είναι δυο-τρεις φορές φτηνότερα από το ένα και μοναδικό καινούριο μοντέλο που τρέχει iOS κάθε χρόνο.

iPhone 24άρων καρατίων

Η Apple μέχρι τώρα εξακολουθούσε να πουλάει και τα παλαιότερα μοντέλα της ταυτόχρονα με τον τελευταίο, πιο φτηνά (μπορείς να αγοράσεις σήμερα το iPhone 4 που κυκλοφόρησε το 2010 με 350 ευρώ χωρίς συμβόλαιο), αλλά κι αυτά δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα Androids των 150 ή των 200 ευρώ που κάνουν θραύση στις νεότερες ηλικίες και τις αναδυόμενες αγορές.

Βεβαίως, το iPhone 5C δύσκολα θα κοστίζει 150 ή 200 ευρώ, και δύσκολα η Apple θα εγκαταλείψει τα πολυαγαπημένα της profit margins. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε αφού ανακοινωθεί το νέο μοντέλο, μετά τις 10 Σεπτεμβρίου. Εδώ κάτι άλλο θέλω να γράψω.

Εκτός από το φτηνότερο κομμάτι της αγοράς, η Apple χάνει πλέον αρκετά ξεκάθαρα και σε ένα άλλο: Στο ακριβότερο. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι λόγοι, αλλά ένας κατά τη γνώμη μου σημαντικός είναι πως όταν βάζει κάποιος ένα iPhone 5 δίπλα στα κινητά τηλέφωνα του ανταγωνισμού, τα κορυφαία μοντέλα εταιρειών όπως η Samsung, η HTC και η LG δηλαδή, μπορεί να βγάλει το προφανές και αρκετά ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι εκείνα και ετούτο δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Αν και εξακολουθεί να είναι το ακριβότερο από όλα, το iPhone 5 έχει χαμηλότερη ανάλυση, λιγότερη RAM και μικρότερη μπαταρία. Είναι ένα γρήγορο και ικανό μηχάνημα, και η φωτογραφική του μηχανή εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στις κορυφαίες, αλλά μοιάζει να ανήκει σε άλλη, χαμηλότερη κατηγορία. Και ο σημαντικότερος λόγος είναι το μέγεθος της οθόνης.

Έρχεται το «iPhone της κρίσης»

Γράφει ο δημιουργός του Instapaper και εκ των δημιουργών του Tumblr Μάρκο Άρμεντ:

“The iPhone has lost a significant number of sales by buyers either wanting a larger screen or being drawn to how much better the large screens look in stores”.

Αφού το θέμα του μεγέθους της οθόνης των κινητών τηλεφώνων συζητήθηκε και ξανασυζητήθηκε και αφού η αγορά και ο κόσμος με το πορτοφόλι του επέλεξε και αποφάσισε τελεσίδικα, μπορούμε πλέον με ασφάλεια να πούμε ότι τα smartphones, προϊόντα που μόλις τα τελευταία 6 χρονια έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, έχουν πια φτάσει σε ένα επίπεδο ωρίμανσης, έχουν κυκλοφορήσει σε διάφορα είδη και μεγέθη, και το συμπέρασμα έχει βγει: Οι μεγάλες οθόνες είναι καλύτερες. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έγινε αυτό αντιληπτό, τώρα που η τεχνολογία των οθονών έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να παράγονται σε αρκετά μεγάλο μέγεθος, με πολύ μεγάλη ανάλυση, το μικρότερο δυνατό πάχος, καταναλώνοντας όσο το δυνατό λιγότερη ενέργεια. Και το μέγεθος αυτό, το ιδανικό, που σου επιτρέπει να βλέπεις την οθόνη καλά και ταυτόχρονα να μην κουβαλάς μια συσκευή υπερβολικά γιγάντια, είναι κάπου ανάμεσα στις 4,5 και τις 5 ίντσες (νούμερο που μετρά τη διαγώνιο της οθόνης). Το νέο Moto X  έχει οθόνη 4,5 ιντσών, το Nexus 4 έχει 4.7, το HTC One επίσης 4.7, το Samsung Galaxy S4 5. Αυτά είναι πολυσυζητημένα κινητά με Android που, μπροστά στο iPhone 5 , το τελευταίο μοντέλο της Apple, μοιάζουν μεγαλύτερα και βολικότερα.

Το iPhone 5 έχει οθόνη 4 ιντσών, σχετικά χαμηλότερης ανάλυσης. Δίπλα στα άλλα μοιάζει μισοριξιά. Είναι ωραία η οθόνη του, πολύ λαμπερή. Η ευκρίνεια της είναι πολύ καλή. Αλλά είναι μικρή. Τα γράμματα είναι μικρότερα. Οι φωτογραφίες είναι μικρότερες. Διαβάζεις λιγότερο άνετα, το πληκτρολόγιο (αν και εύχρηστο) είναι ζουληγμένο σε πολύ μικρότερο χώρο. Είναι μικρό. Δίπλα στα άλλα -και τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα- υστερεί πολύ, και όσο περνά ο χρόνο αυτό φαίνεται περισσότερο. Πρόσφατα έδωσα σε κάποιον που χρησιμοποιούσε iPhone ένα Samsung Galaxy S4 και τον άφησα να παίξει λίγο, να διαβάσει λίγο Twitter, να ψάξει λίγο στο ίντερνετ, να χαζέψει φωτογραφίες. Και μετά να γυρίσει στην οθόνη του iPhone του.

Οι καλύτερες iPhone φωτογραφίες του 2013

“Είναι σα να ζούσα στην κομμουνιστική Ρουμανία και ξαφνικά να πήγα στη Νέα Υόρκη”, μου είπε.

Καθώς η μουρμούρα γύρω από το τέλος του εκπληκτικού υπερδεκαετούς κύκλου επαναστάσεων καινοτομίας από την Apple συνεχίζεται, και καθώς η εταιρεία έχει πλέον περίπου τρία χρόνια να βγάλει ένα σημαντικό και επαναστατικό νέο προϊόν (το iPad κυκλοφόρησε το 2010), πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα τουλάχιστον ανοίξει λίγο τη γκάμα των προϊόντων της, προσφέροντας ένα μεγαλύτερο κινητό τηλέφωνο στους καταναλωτές.

Αλλά αυτό δεν θα γίνει ούτε φέτος. Αντ’ αυτού, απ’ ό,τι λένε οι φήμες, θα έχουμε ένα νέο κινητό, πλαστικό και λίγο φτηνότερο, κι ένα ίδιο με το παλιό, αλλά χρυσό.