Apple Vs Samsung: Αντίπαλοι στα δικαστήρια, συνέταιροι στις business

Apple Vs Samsung: Αντίπαλοι στα δικαστήρια, συνέταιροι στις business

Οι κόντρες , οι σχέσεις αγάπης και μίσους και τα επόμενα βήματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών. 

Μια από τις πιο παράδοξες ιστορίες επιχειρηματικής αντιπαλότητας εκτυλίσσεται εδώ και μερικά χρόνια. Δύο εταιρείες, πρωτοπόροι στην κατασκευή smartphones (και όχι μόνο), επιχειρηματικοί συνέταιροι με συμφωνίες δισεκ. δολαρίων μεταξύ τους, πασίγνωστες για τα προϊόντα τους και την οικονομική τους επιτυχία, βρίσκονται στα δικαστήρια αλληλοκατηγορούμενες για παραβίαση πατεντών και αντιγραφή τεχνολογίας. Η Apple και η Samsung ζουν μια ιστορία αγάπης και μίσους στην οποία το κέρδος είναι, ταυτόχρονα, η αιτία τόσο των προβλημάτων τους όσο και της συνεχιζόμενης συνεργασίας τους.

Όταν το 2005 ο Στιβ Τζομπς έψαχνε σε όλο τον κόσμο να βρει μια αξιόπιστη και τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία κατασκευής flash memory για τη νέα γενιά iPod (αλλά και το για το, μυστικό τότε, iPhone), η μόνη που πληρούσε τα κριτήρια ήταν η Samsung. Η συνεργασία ευδοκίμησε στις μνήμες και επεκτάθηκε στους επεξεργαστές. Όλα τα iPhone από το 2007 μέχρι σήμερα φέρουν CPU είτε σχεδιασμένα (στις 3 πρώτες γενιές) είτε κατασκευασμένα από τη Samsung.

Η Samsung βάζει πλώρη για την 5η γενιά κινητών

Μόνο το 2012, υπολογίζεται πως η Apple πλήρωσε στη Samsung πάνω από 8 δισ. δολάρια για προμήθεια και κατασκευή εξαρτημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών iSuppli, το 26% των εξαρτημάτων ενός iPhone είναι της Samsung (flash memory, DRAM, CPU κ.ά.) ενώ σύμφωνα με το iFixit η οθόνη του τελευταίου iPad είναι κατασκευή της κορεατικής εταιρείας.

Η ανέφελη και επωφελής συνεργασία των δύο γιγάντων απειλήθηκε με κατάρρευση όταν το 2011 εμφανίστηκαν τα Galaxy S, τα πρώτα πραγματικά ανταγωνιστικά smartphones της Samsung με λειτουργικό Android, για το οποίο ο Στιβ Τζομπς έλεγε πως είναι «100% αντιγραφή του iOS» και, σύμφωνα με όσα γράφονται στη βιογραφία του, απειλούσε με «θερμοπυρηνικό πόλεμο» όποιον τολμούσε να το χρησιμοποιήσει. Ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της Apple (και σημερινός CEO) Τιμ Κουκ είχε αντιρρήσεις στο να ανοίξουν πόλεμο με τον μεγαλύτερο προμηθευτή τους, όμως η γνώμη του Στιβ επικράτησε – όπως, άλλωστε, πάντα συνέβαινε στην Apple.

Τα 11 νέα χαρακτηριστικά του iOS7 που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

Από την πρώτη προσφυγή της Apple κατά της Samsung την άνοιξη του 2011, μέχρι την τελευταία απόφαση της Αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου τον περασμένο Ιούνιο, οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε δικαστικές μάχες σε 50 χώρες με τις αποφάσεις να δικαιώνουν πότε τη μία και πότε την άλλη πλευρά, ανάλογα με την ερμηνεία των νόμων σε κάθε τόπο. Το αποτέλεσμα δεν ανέδειξε καθαρό νικητή και η εκτίμηση σήμερα είναι πως η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο και αναμένονται οι σχετικοί συμβιβασμοί ώστε να μπορέσουν όλοι να επιστρέψουν στις μπίζνες αντί να σπαταλούν τα χρήματά τους σε νομικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Gartner, η Samsung πούλησε 205 εκατ. smartphones το 2012 (385 εκατ. κινητά στο σύνολο) ενώ η Apple περίπου 130 εκατ. iPhone. Ακόμα και έτσι, στην Apple καταλήγει πάνω από το 50% των κερδών της παγκόσμιας αγοράς smartphones (ποσοστό που πέρσι ξεπερνούσε το 60%) με τη Samsung να παίρνει όλα τα υπόλοιπα κέρδη καθώς οι άλλοι κατασκευαστές εμφανίζουν ζημιές.

Κέρδισε αυτόν τον «γύρο» η Apple

Το αουτσάιντερ που έγινε φαβορί
Η ιστορία της Samsung σήμερα θυμίζει εκείνη της Apple το 2007. Το αουτσάιντερ που έρχεται από το πουθενά για να διεκδικήσει τον τίτλο της καλύτερης εταιρείας κινητών στον κόσμο χτυπώντας στα ίσα τους κολοσσούς. Όμως η Samsung δεν είναι και τόσο αουτσάιντερ. Με 369.000 εργαζόμενους (έναντι 60.000 της Apple) και 37 διαφορετικά μοντέλα κινητών στην αγορά έναντι ενός του μεγάλου αντιπάλου της, είναι έτοιμη να πάρει τα ηνία στα κέρδη της αγοράς smartphones που σήμερα είναι σχεδόν στο 50-50.

Επιπλέον, πολλοί αναλυτές έχουν την άποψη πως η εταιρεία του Cupertino λειτούργησε σαν μέντορας στους Κορεάτες όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδεύοντάς τους, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά και παρέχοντάς τους τελικά όλα τα «όπλα» με τα οποία εκείνοι θα προσπαθήσουν να την εκθρονίσουν από την κορυφή.

Όμως όλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν και πολλή σημασία σε μια αγορά που έχει χώρο για όλους. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο τον Ιούλιο, οι δύο «εχθροί» έχουν συμφωνήσει (παρά τις απειλές της Apple για το αντίθετο) ώστε οι Κορεάτες να προμηθεύσουν με επεξεργαστές και άλλα εξαρτήματα και την μεθεπόμενη γενιά iPhone και iPad, από το 2015. Φυσικά, στη βιτρίνα θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται και να αλληλοκατηγορούνται δίνοντας συνεχώς στους αγοραστές και τους οπαδούς τους αφορμές για κόντρες. Θα είναι η νέα αρχή μιας ήδη «υπέροχης φιλίας».

Διαβάστε ακόμη: H ολική επαναφορά της Apple