Αρχίζουν και πάλι «τα δύσκολα» στη Φουκουσίμα

Αρχίζουν και πάλι «τα δύσκολα» στη Φουκουσίμα

Μετά από μήνες προετοιμασίας ξεκίνησε σήμερα η ριψοκίνδυνη επιχείρηση απομάκρυνσης του καυσίμου της δεξαμενής του αντιδραστήρα 4 στον πυρηνικό σταθμό.

Μία κρίσιμη επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς, μετά από μήνες προετοιμασίας, ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης του καυσίμου της δεξαμενής του αντιδραστήρα 4.

«Αρχίσαμε την απομάκρυνση μιας πρώτης δέσμης ράβδων καυσίμου στις 06:18 ώρα Γκρίνουιτς», δήλωσε εκπρόσωπος της Τepco, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό.

Η δεξαμενή του αντιδραστήρα 4 περιλαμβάνει 1.533 δέσμες ράβδων καυσίμου και η εταιρεία ελπίζει ότι η ριψοκίνδυνη επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους. Ενδεικτικό του χρόνου που απαιτεί η επιχείρηση είναι το γεγονός ότι χρειάζονται περίπου δύο ημέρες για να απομακρυνθούν 22 δέσμες ράβδων καυσίμου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκρήξεις υδρογόνου που έλαβαν χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011 κατέστησαν το υλικό εντός της δεξαμενής του αντιδραστήρα 4 ιδιαίτερα ευάλωτο στους μετασεισμούς.

Οι δέσμες ραβδών καυσίμου αποτελούνται από σωλήνες μήκους τεσσάρων μέτρων που περιέχουν ουράνιο και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι εξ αυτών μπορεί να έχουν καταστραφεί από το φονικό τσουνάμι, το οποίο απενεργοποίησε τα συστήματα ψύξης σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Διαβάστε ακόμη: Παγωμένο οχυρό γύρω από την Φουκουσίμα

Οι δέσμες μετά την απομάκρυνσή τους από τον αντιδραστήρα 4 θα τοποθετηθούν σε νέα δεξαμενή αποθήκευσης με νέο σύστημα ψύξης. Το μεγάλο στοίχημα κατά τη μεταφορά τους είναι να παραμείνουν αεροστεγείς οι θήκες μεταφοράς, ώστε να μην υπάρξει υπερθέρμανση και πιθανή μόλυνση.

«Ελπίζουμε η διαδικασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία, με ασφάλεια και βάσει χρονοδιαγράμματος, χωρίς να παρενοχλήσει τους κατοίκους των γύρω περιοχών», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.

«Πρέπει τα καύσιμα να μεταφερθούν με εξαιρετική προσοχή, χωρίς πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της χώρας, Σουνίτσι Τανάκα.

Διαβάστε ακόμη: Διαρροή μολυσμένου νερού από την Φουκουσίμα