ARISTI-Α στον αειφόρο τουρισµό

ARISTI-Α στον αειφόρο τουρισµό

Ο Βασίλης Ιωσηφίδης του Aristi Mountain Resort & Villas κατάφερε να γίνει άξιος πρεσβευτής μιας ιδιαίτερης περιοχής της Ηπείρου.

Καθώς ανεβαίνεις στα Ζαγοροχώρια, σε µαγεύει µε την πρώτη µατιά η µοναδική φυσική οµορφιά του τοπίου. Η περιοχή πλέον έχει κερδίσει τη δηµοσιότητα που της αξίζει, µε τουρίστες από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού να την επισκέπτονται χειµώνα – καλοκαίρι. Προορισµός µου αυτήν τη φορά η Αρίστη, ένα πανέµορφο κεφαλοχώρι στο δυτικό Ζαγόρι που βρίσκεται στον δρόµο προς το Πάπιγκο, αλλά και το χωριό Βίκος, µε την εκπληκτική θέα στο οµώνυµο φαράγγι και την Αστράκα.

Αυτό ακριβώς το συναίσθηµα του θαυµασµού για τη φύση και το τοπίο κέρδισε και τον Βασίλη Ιωσηφίδη, ιδιοκτήτη του πολυτελούς Aristi Mountain Resort & Villas, τον οποίο επισκέφθηκα στο ξενοδοχείο του προκειµένου να συζητήσουµε για την επένδυσή του, που κέρδισε σηµαντικές διακρίσεις σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Πολιτικός µηχανικός και ιδρυτής της εταιρείας Υδροδιαχείριση ΕΠΕ, µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, δεν έχει καταγωγή από το Ζαγόρι, ωστόσο αισθάνεται την περιοχή σαν δεύτερη πατρίδα του, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 την επισκεπτόταν τακτικά µε τους φίλους του για ορειβασία. Τότε δεν είχε καν φανταστεί ότι θα χτίσει µια µονάδα που σήµερα συγκαταλέγεται µαζί µε 60 ακόµη ξενοδοχεία στο διεθνές χαρτοφυλάκιο Unique Lodges of the World, που φέρει τη σφραγίδα του National Geographic. Πώς, όµως, επέλεξε την περιοχή; «Συµπτώσεις, όπως και όλα τα πράγµατα στη ζωή. Εκείνη την περίοδο έψαχνα να αγοράσω ένα σπίτι στην περιοχή, η οποία είναι η καλύτερη στην Ελλάδα για περπάτηµα, ορειβασία και αναρρίχηση. Υπηρετεί άψογα το δίπτυχο φύση και βουνό. Το ένα έφερε το άλλο, λοιπόν. Πρώτα έφτιαξα ένα σπίτι στο χωριό και έπειτα προέκυψε η ανάγκη να δηµιουργήσω κάτι µεγαλύτερο, µια καλή υποδοµή για ανθρώπους σαν και εµένα, που θέλουν να εκδράµουν στην περιοχή. H κατασκευή του ξενοδοχείου άρχισε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2006. Το οικόπεδο πάνω στο οποίο χτίστηκε το Aristi Resort δεν είχε καµία υποδοµή. Όταν ξεκινήσαµε, αναρωτιόµουν γιατί αποφάσισα να επενδύσω τόσα χρήµατα µέσα στις λάσπες. Ολοκληρώσαµε το κεντρικό κτίριο και τα πρώτα 14 δωµάτια και βάλαµε µπρος. Ύστερα από αυτό άνοιξαν και άλλες µονάδες. Έτσι, η Αρίστη µπήκε δυναµικά στον τουριστικό χάρτη» αναφέρει.

Ακόµη θυµάται το πρώτο Σαββατοκύριακο που το Aristi Mountain Resort & Villas άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Η αβεβαιότητα µιας τέτοιας επένδυσης, αλλά και η ένταση των εργασιών, ώστε το ξενοδοχείο να είναι έτοιµο το χρονικό διάστηµα που είχε υποσχεθεί, τον οδήγησαν στο να µη δώσει το «παρών» στα εγκαίνια. «Κατά έναν περίεργο τρόπο, µόλις άνοιξε το ξενοδοχείο τις πόρτες του, ήθελα να φύγω. Ήµουν πάρα πολύ αβέβαιος γι’ αυτό που είχα µόλις ξεκινήσει και για το πώς θα αντιδράσει ο κόσµος, καθώς προερχόµουν από έναν διαφορετικό κλάδο. Παράλληλα ένιωθα πολύ κουρασµένος. Όµως είχα ένα θετικό προαίσθηµα, γιατί η οµάδα δούλεψε σωστά και σχεδιάσαµε το ξενοδοχείο δίνοντας έµφαση στην κάθε λεπτοµέρεια. Η πρόκληση του να µάθω πώς λειτουργεί µια τέτοια επιχείρηση ήταν πολύ µεγάλη και τελικά επικράτησε» συµπληρώνει.

Η επένδυση µέχρι στιγµής έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η σηµαντική επέκταση του ξενοδοχείου έγινε το 2014: αφού επενδύθηκαν συνολικά 800.000 ευρώ, προστέθηκαν στο δυναµικό του τρεις νέες βίλες. Πλέον διαθέτει 24 δωµάτια, σουίτες και βίλες υψηλής αισθητικής, οι οποίες είναι αυτόνοµες διώροφες κατοικίες, φυσική συνέχεια των άλλων πέτρινων κτισµάτων της µονάδας. «Η επένδυση αυτή ήταν αναγκαία για να είναι βιώσιµο το όλο εγχείρηµα. Το ξενοδοχείο είχε περάσει δυσκολίες την περίοδο κορύφωσης της οικονοµικής κρίσης, από το 2012 έως το 2014. Η συνεχώς, όµως, αυξανόµενη δυναµική του προορισµού του Ζαγορίου και η εξωστρέφεια που χάρισαν στην περιοχή οι νέοι οδικοί άξονες που πλέον έχουν ολοκληρωθεί µάς οδήγησαν στη νέα επένδυση. Ήταν εµφανές ότι έπρεπε γρήγορα να επεκταθούµε και να ενισχύσουµε τη δυναµική του ξενοδοχείου. Αυτό είναι ένα αποδεκτό µέγεθος για µια τέτοια µονάδα, που µπορεί να αποσβέσει την επένδυση σε εύλογο χρονικό διάστηµα» προσθέτει ο Βασίλης Ιωσηφίδης.

Ο τουριστικός χάρτης σήµερα έχει αλλάξει σηµαντικά σε σύγκριση µε δέκα χρόνια πριν και κυρίως το «µείγµα» των επισκεπτών στην περιοχή, µε τους ξένους τουρίστες να αποτελούν πλέον την πλειονότητα. Επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καταφθάνουν στο Ζαγόρι κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς θεωρείται η καλύτερη για δραστηριότητες κοντά στη φύση. Στην ανάπτυξη της περιοχής και στην εξωστρέφειά της σηµαντικό ρόλο παίζει και το δίκτυο ΖΕΝ (Zagori Excellence Network, www.z-e-n.gr), το οποίο έχουν δηµιουργήσει 20 επιχειρηµατίες, µε στόχο την ανάδειξή του στο εξωτερικό σε κορυφαίο τουριστικό προορισµό. «Κινούµαστε, όµως, και ατοµικά ως Aristi. Κάνουµε προωθητικές ενέργειες και έχουµε προχωρήσει σε πάρα πολλές φιλοξενίες ξένων δηµοσιογράφων, πρακτόρων και bloggers. Δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς. Δεν είναι δυνατόν να έχεις δώσει µια περιουσία για να φτιάξεις ένα ξενοδοχείο και έπειτα να τσιγκουνεύεσαι να ξοδέψεις για την προβολή του. Τώρα πια το 70% των επισκεπτών µας είναι ξένοι τουρίστες και οι καλύτεροι µήνες µας είναι από τον Μάιο µέχρι τον Ιούλιο. Παλαιότερα αυτούς τους µήνες το Ζαγόρι “έκλεινε” και πήγαινε για µπάνιο. Τώρα αυτή η κατάσταση έχει ανατραπεί».

Ο Βασίλης Ιωσηφίδης δηλώνει υποστηρικτής της βιώσιµης ανάπτυξης στην πράξη, και η βράβευση του ξενοδοχείου ως World’s Leading Eco-Lodge για το έτος 2017 στα διεθνούς φήµης World Travel Awards ήρθε, όπως δηλώνει, ως φυσική συνέχεια της δικής του στάσης ζωής. «Αυτή η επιλογή ήταν µονόδροµος από την αρχή. Ένας από τους λόγους που χάρηκα για το τελευταίο βραβείο που πήραµε είναι ότι συνδυάζει αυτά για τα οποία σε όλη µου τη ζωή αγωνίστηκα. Βιώσιµη ανάπτυξη είναι να µην αφήνεις µεγάλα αποτυπώµατα εκεί που δραστηριοποιείσαι. Η µονάδα βρίσκεται σε απόλυτη αρµονία µε τη φύση. Για να το πετύχουµε αυτό, το πληρώσαµε µέσα από τις επενδύσεις µας και το κάναµε συνειδητά. Μια µικρή περιοχή της ορεινής Ελλάδας καταφέρνει να πρωτοστατήσει στον αειφόρο τουρισµό, δίνοντας έµφαση στις αξίες και στα ιδανικά που αυτός πρεσβεύει. Η βιωσιµότητα και η περιβαλλοντική δράση είναι ιδιότητες µεγάλης σηµασίας για κάθε βιοµηχανία: από τον τρόπο που ανακυκλώνουµε το νερό µέχρι την πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας» προσθέτει.

1/6

Από το ξενοδοχείο περνούν σε ετήσια βάση πάνω από 4.000 άτοµα, ενώ η εταιρεία σηµειώνει κύκλο εργασιών 1,2 εκατ. ευρώ. Η διάκριση, όµως, που έδωσε τη µεγάλη ώθηση στο ξενοδοχείο και «άνοιξε» τις πόρτες, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του, ήταν αυτή από το National Geographic. «Διαβάζοντας το 2015 τη λίστα Unique Lodges of the World του National Geographic, “είδα” το Aristi και, κατ’ επέκταση, το Ζαγόρι µέσα σε αυτήν. Aµέσως, λοιπόν, άρχισα να φτιάχνω τον φάκελό µας. Η διαδικασία του ελέγχου που έγινε ήταν σύνθετη και απαιτητική, καθώς αφορούσε στις υποδοµές και τις υπηρεσίες, αλλά και σε όλες τις πρακτικές που εφαρµόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόµηση ενέργειας, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κ.λπ. Με κέντρο τη φύση δηλαδή. Το Ζαγόρι κέρδισε αµέσως τα στελέχη του National Geographic, που ήρθαν ειδικά γι’ αυτό από τις ΗΠΑ στη µικρή µας Αρίστη, για να επιθεωρήσουν το κατάλυµα και το µέρος. Στο τέλος, έκαναν κάποιες παρατηρήσεις, ωστόσο παράλληλα έµειναν εντυπωσιασµένοι από την περιοχή και τη µονάδα».

Κλείνοντας τη συζήτησή µας, ο Βασίλης Ιωσηφίδης δηλώνει ότι ο τουρισµός έχει αναδειχθεί σε κοµβικό άξονα ανάπτυξης για τη χώρα, όµως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται, όπως αναφέρει, περισσότερα και κυρίως συνεργασίες που θα βοηθήσουν, για παράδειγµα, και τα ελληνικά προϊόντα να ακολουθήσουν αυτό το αυξητικό ρεύµα.

* To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα