Αρκετά χαμηλότερη και φέτος αναμένεται η ανάπτυξη στη Γερμανία – Πώς το διαχειρίζεται η Bundesbank

Αρκετά χαμηλότερη και φέτος αναμένεται η ανάπτυξη στη Γερμανία – Πώς το διαχειρίζεται η Bundesbank
epa06025600 German Bundesbank President Jens Weidmann speaks at the 'G20 Africa Partnership Conference' in Berlin, Germany, 13 June 2017. Germany hosts African leaders for the 'G20 Africa Partnership Conference – Investing in a Common Future' meeting taking place on 12 and 13 June 2017. EPA/CARSTEN KOALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιενς Βάιντμαν, προειδοποίησε για μια χρονιά στασιμότητας, ζητώντας όμως να μην υπάρχει απαισιοδοξία.

 

Η αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας παρατάθηκε και στο 2019 αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν τα θεμέλια μιας ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της τράπεζας για το 2018.

Η ανάπτυξη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έμεινε στάσιμη το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς και αυξάνονται οι φόβοι ότι οι δυσκολίες της ίσως να μην τόσο προσωρινοί όσο εκτιμάτο προηγουμένως, αποτελώντας ενδεχομένως βαρίδι για το σύνολο της νομισματικής ένωσης.

Η Bundesbank προέβλεψε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι «αρκετά χαμηλότερα» από τον δυνητικό ρυθμό του 1,5%. «Υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης εδώ στη Γερμανία συνεχίζεται και φέτος… και γι’ αυτό τον λόγο η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας πιθανόν θα υποχωρήσει αρκετά κάτω από τον δυνητικό ρυθμό του 1,5% το 2019», δήλωσε ο Βάιντμαν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας καθώς οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη παραμένουν σταθερές, καθώς η χρηματοδότηση συνεχίζει να είναι φθηνή, η απασχόληση διευρύνεται και οι μισθοί αυξάνονται.

Η Bundesbank κατέγραψε πέρυσι κέρδη 2,5 δισεκ. ευρώ πέρυσι και θα εισφέρει 2,4 δισεκ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό.