Άρση της απαγόρευσης του Twitter στη Τουρκία

Άρση της απαγόρευσης του Twitter στη Τουρκία

Ύστερα από υποδείξεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων φορέων, η πλατφόρμα πέρασε πάλι στα χέρια των χρηστών.

Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την άρση του αποκλεισμού της πρόσβασης στο Twitter, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αρχή Εποπτείας των Τηλεπικοινωνιών μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά οφείλει να εφαρμόσει τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ο αποκλεισμός του Twitter δεν είχε πρακτική σημασία, αφού δεν εμπόδισε την πρόσβαση των χρηστών που βρήκαν τρόπους να ξεπεράσουν το μέτρο, αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό και τον εξωτερικό της Τουρκίας και την καταδίκη της νέας αυταρχικής παρεκτροπής του τουρκικού καθεστώτος.

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να αποκλείσει τη πρόσβαση στο Twitter πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.

Η επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Twitter, γράφει η Laure Marchand στη Φιγκαρό, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας που έμεναν γι’αυτόν στη διεθνή σκηνή. Στην Τουρκία, οι αντίπαλοί του ανταγωνίζονται ποιος θα τον γελοιοποιήσει περισσότερο. Ένα σκίτσο που δείχνει τον πρωθυπουργό καλυμμένο με κουτσουλιές από γαλάζια πουλάκια, το σύμβολο του Twitter, είχε μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και ο πρόεδρος Γκιουλ τον αποδοκίμασε, γράφοντας στον λογαριασμό του ότι «το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ο ΟΗΕ είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του για τη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη είπε χαρακτηριστικά: «Ανησυχούμε από το γεγονός ότι το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο Twitter από τις 20 Μαρτίου από την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να είναι ασύμβατο με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα δικαιώματα των ανθρώπων θα πρέπει να προστατεύονται τόσο όταν συνδέονται στο διαδίκτυο όσο και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι. Καλούμε τις αρχές να άρουν τον αποκλεισμό».

Διαβάστε ακόμα:

Οι χρήστες του Twitter παρέκαμψαν τον Ερντογάν

Γιατί ο Πούτιν «τρελαίνει» τους Αμερικανούς κατασκόπους

Μπόινγκ 777: Οι ελπίδες «βυθίστηκαν» στον ινδικό ωκεανό;