Λαγκάρντ: Ασθενέστερη η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Ασθενέστερη η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Photo:

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση της Κίνας.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να είναι ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών και της περαιτέρω επιβράδυνσης στις αναδυόμενες χώρες.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση της Κίνας, από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως και τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

“Συνολικά, αναμένουμε η παγκόσμια ανάκαμψη να παραμείνει συγκρατημένη και πιθανόν ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμέναμε τον περασμένο Ιούλιο”, είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στην έναρξη διήμερης επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3%, οριακά χαμηλότερα από το 3,4% πέρυσι.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, αν και όχι απότομα ή απρόσμενα, καθώς προσαρμόζεται σε νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Η μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην αγορά και η αποκλιμάκωση των κινδύνων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι περίπλοκη και θα μπορούσε να είναι και κάπως ανώμαλη», είπε η Λαγκάρντ.

“Τούτου λεχθέντος, οι αρχές διαθέτουν τα εργαλεία πολιτικής και τα χρηματοδοτικά περιθώρια για να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση”, πρόσθεσε.