Athens Pub Summit: Συνάντηση κορυφής για startups

Athens Pub Summit: Συνάντηση κορυφής για startups

Πού συναντιούνται οι δημιουργοί των τεχνολογικών startups του αύριο;

Αυτούς τους νέους ανθρώπους που, εν μέσω κρίσης, επιλέγουν να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στο χώρο της τεχνολογίας μετατρέποντας ιδέες και όνειρα σε καινοτομικά προϊόντα, πού μπορεί κανείς να τους βρει; Πού συχνάζουν; Πού συναντιούνται;

Υπάρχουν, πράγματι, κάποια στέκια.
Θα τους βρείτε σε γνωστούς χώρους – σημεία συνάντησης όπως το αθηναϊκό Οpen Coffee που λαμβάνει χώρα κάθε μήνα στο Μουσείο Μπενάκη, στα εξίσου γνωστά Startup Weekends, όπου για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο συναντώνται και δουλεύουν πυρετωδώς πάνω σε ένα web ή mobile application, ή σε συνεργατικούς χώρους εργασίας (coworking spaces) να δουλεύουν με την ομάδα τους ή να δίνουν το παρών σε ενδιαφέρουσες συναντήσεις για μια χαλαρή δικτύωση με ομοϊδεάτες κι όχι μόνο.

Μια παρόμοια -αλλά όχι ακριβώς ίδια- ευκαιρία είχαν και το Σάββατο 15 Ιουνίου στον πολυχώρο «The HUB events» στα Κάτω Πετράλωνα, όπου διοργανώθηκε το πρώτο Athens Pub Summit.

«Πιες ένα ποτό με την τεχνολογική κοινότητα της πόλης σου»
Athens Pub Summit λοιπόν, ένα καλοκαιρινό βράδυ Σαββάτου στην πρωτεύουσα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.

Γνωρίζοντας την αναγκαιότητα δικτύωσης νέων ανθρώπων που κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα και της συμμετοχής τους σε παγκόσμιας εμβέλειας συνέδρια, ο Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου, συνιδρυτής της Nest Media και curator του TEDxAthens έφερε το Pub Summit στην Αθήνα σε συνεργασία με το Found.ation και την Microsoft Hellas.

Τα Pub Summits είναι ανεπίσημες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις του κόσμου φέρνοντας κοντά την τοπική startup κοινότητα και οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο (από επενδυτές μέχρι δημοσιογράφους) με ορίζοντα το Web Summit ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια τεχνολογίας που θα λάβει χώρα φέτος στις 30-31 Οκτωβρίου στο Δουβλίνο.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε 100 πόλεις ανά τον κόσμο και κάλεσμα των κατά τόπους startups στο Web Summit τον Οκτώβριο.

Διαβάστε: Τι είδαμε στο τελευταίο Οpen Coffee της σεζόν

Στην εκδήλωση όλοι ήταν εκεί: εκπρόσωποι από ελληνικές startups, νέοι άνθρωποι που ξεκινούν ή σκέφτονται να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση και, φυσικά, δημοσιογράφοι από διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Μέλη της οργανωτικής ομάδας όπως η Emily Lynch, μάνατζερ των Pub Summits και η Cáit McEnery, υπεύθυνη για το κομμάτι των εκδηλώσεων του Web Summit, συνομίλησαν σε χαλαρό κλίμα με δημιουργούς ελληνικών startups προτρέποντάς τους να δηλώσουν συμμετοχή στο Web Summit τον Οκτώβριο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μια δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο καλώντας ελληνικές startups να παρουσιάσουν την ιδέα τους ενώπιον της οργανωτικής ομάδας των Pub Summits, που θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στην Αθήνα.

Κατόπιν επιλογής, ελληνικές startups θα πετάξουν για Δουβλίνο τον Οκτώβριο για να συμμετάσχουν δωρεάν στο Web Summit και στο διαγωνιστικό κομμάτι του, μαζί με startups απ’ όλο τον κόσμο.

Διαβάστε: Klooo.me: Η «γέφυρα» με τα κορυφαία πανεπιστήμια

Web Summit: Η καρδιά της τεχνολογίας «χτυπά» στο Δουβλίνο
Με την λέξη συνέδριο, το μυαλό κάποιου ίσως πάει σε ένα διήμερο βαρετών ομιλιών. Το Web Summit δεν αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Ορίστε ορισμένα στοιχεία γι’ αυτό το «φεστιβάλ» ιδεών στον χώρο της τεχνολογίας:

  • Περίπου 500 startups απ΄ όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν φέτος ενώ το συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει 6.000-7.000 επισκέπτες.
  • Διεθνή μέσα ενημέρωσης το καλύπτουν, ανάμεσα τους TechCrunch, The Next Web, Guardian, New York Times κ.α. Η έκθεση στο διεθνή Τύπο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια startup να βγει από την αφάνεια.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή νικήτρια του διαγωνιστικού κομματιού του Web Summit, η startup SmartThings, η οποία μετά την διεθνή προβολή της, έλαβε μια σημαντική χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. δολαρίων.
  • Βαριά «κανόνια» της διεθνούς τεχνολογικής σκηνής είναι ομιλητές όπως ο Kevin Rose από την Google Ventures, o διευθύνων σύμβουλος του Evernote, Phil Libin, ο συνιδρυτής του Hailo, Jay Bregman και πολλοί άλλοι.
  • Διεθνούς κύρους επενδυτικά σχήματα είναι παρόντα: 500 startups, Atomico, Google Ventures, Accel, Goldman Sachs κλπ . Εταιρίες κολοσσοί δίνουν δυναμικό παρών: Twitter, Facebook, Microsoft κ.α
  • Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιδρυτή του Web Summit, Paddy Cosgrave, το φετινό Web Summit θα μοιάζει σε αρκετά σημεία με το διεθνούς κύρους SXSW, με πλήθος workshops και ομιλίες να πλαισιώνουν τις κύριες εκδηλώσεις του συνεδρίου για περισσότερες από τρεις μέρες.
  • Εξάλλου, για πρώτη φορά στην ιστορία ο NASDAQ θα σημάνει το κουδούνι έναρξης διαπραγματεύσεως των μετοχών του ζωντανά από τη σκηνή του Web Summit στις 30 Οκτωβρίου.

Διαβάστε: Flickr: Το φάντασμα που καταδιώκει την Yahoo!

Νεανικός startup παλμός
Το ενδιαφέρον στοιχείο σ’ ότι αφορά στο πρώτο Αthens Pub Summit ήταν ότι, εκτός από τους εκπροσώπους «παλιών» και νέων startups (warply, i-kiosk, cookisto κ.α) συμμετείχαν και νέοι άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώτης Βαρταλάς, ηλεκτρολόγος-μηχανικός σε εταιρία του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος σκέφτεται να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία Έλληνες παραγωγοί θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Ο Παναγιώτης έχει καταρτίσει ένα πρώτο επιχειρηματικό πλάνο στησίματος της επιχείρησής του, δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος από την ύπαρξη αναλόγου επιπέδου εκδηλώσεων με επίκεντρο τις startups.

«To ερέθισμα για τη δημιουργία της δικής μου επιχείρησης το είχα 2-3 χρόνια πριν. Παρακολουθώ πολύ στενά τα δρώμενα γύρω από τις προσπάθειες δημιουργίας μιας startup κοινότητας στην Ελλάδα – το πρωί ήμουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο “Ηow to market your startup” που διοργάνωσε το Found.ation και τώρα εδώ στο Athens Pub Summit. Πιστεύω ότι κερδίζεις πολλά από την συμμετοχή σου σε αντίστοιχες εκδηλώσεις: από συμβουλές μέχρι την απαραίτητη δικτύωση που χρειάζεται οποιοσδήποτε ξεκινάει κάτι επιχειρηματικά» καταλήγει.

Από ό,τι φαίνεται, επιχειρηματίες όπως ο κύριος Βαρταλάς θα έχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για δικτύωση σε ένα οικοσύστημα που, από ό,τι φαίνεται, ωριμάζει και εξελίσσεται ραγδαία.