Μπαράζ αγωγών κατά της Ελλάδας με αμερικανική συνταγή

Μπαράζ αγωγών κατά της Ελλάδας με αμερικανική συνταγή

Οι «χαμένοι» ιδιώτες από το πρώτο ελληνικό κούρεμα συνασπίζονται με ομπρέλα αμερικανικά δικηγορικά γραφεία. 

Η κόντρα των ιδιωτών ομολογιούχων, που αρνήθηκαν να συμμετέχουν εθελοντικά στο κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI), με την ελληνικό κράτος καλά κρατάει. Όσοι έχασαν δισ. ευρώ από το «haircut» έχουν πλέον την ευκαιρία να προσφύγουν σε ομαδικές αγωγές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μετά τη συμφωνία μεταξύ δύο κορυφαίων αμερικανικών δικηγορικών γραφείων.

Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Οι εταιρείες Grant & Eisenhofer (G&E) -μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες νομικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ- και Kyros Law (που έχει την έδρα της στη Βοστόνη) συμφώνησαν να συνεργαστούν με στόχο να βοηθήσουν τους επενδυτές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Νέα βοήθεια στην Ελλάδα; Απλά θέμα χρόνου

Μάλιστα όπως αναφέρει το γραφείο της Kyros Law στην Αθήνα ήδη συντονίζει τα αιτήματα χιλιάδων οργισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων, που υπέστησαν ζημίες κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012. «Η G&E έχει εξασφαλίσει αναρίθμητες οικονομικές νίκες για τους πελάτες της. Η νέα μας συνεργασία αποτελεί ιστορικό βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των επενδυτών στην Ελλάδα, που υπέστησαν σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια» αναφέρει στην «Τelegraph» ο Τζον Κυριακόπουλος, πρώην επικεφαλής της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και υπεύθυνος του γραφείου της Kyros στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, χιλιάδες επενδυτές έχουν την ευκαιρία μέσω της ένωσης ομολογιούχων στην Ελλάδα να εξετάσουν πιθανές αγωγές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας MiFID. Πέραν των πιθανών απαιτήσεων σχετικά με την πώληση ελληνικού κρατικού χρέους, η ένωση εξετάζει παράλληλα και πωλήσεις άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Η προσοχή του κ. Κυριακόπουλου έχει στραφεί και στις πωλήσεις ελληνικών ομολόγων στα τέλη Μαρτίου 2010, λίγες ημέρες πριν από την απότομη υποβάθμιση της Ελλάδας.