Μπάρμπαρα Μπους: Η μητρική φιγούρα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής

Μπάρμπαρα Μπους: Η μητρική φιγούρα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής
epa06675879 (FILE) Former First Ladey Barbara Bush and wife of Former President George H.W. Bush in his office in Houston, Texas, USA, 29 March 2012 (reissued 18 April 2018). According to media reports, Barbara Bush has died at the age of 92 on 17 April 2018. EPA/LARRY W. SMITH

Η 92χρονη σύζυγος του πρώην προέδρου της Αμερικής, George H. W. Bush, απεβίωσε μετά από μακροχρόνιες νοσηλείες.

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Barbara Bush, η μόνη γυναίκα που είδε τον σύζυγό της αλλά και τον γιο της να ορκίζονται πρόεδροι της χώρας, απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 92 ετών.

Η Barbara Bush γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1925 στη Νέα Υόρκη, όπου και ζούσε με τους γονείς και τα τρία αδέλφια της. Όταν ήταν 16 ετών και φοιτήτρια στο Smith College της Μασαχουσέτης, γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, George H. W. Bush, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών της. Καθώς εκείνος είχε καταταγεί και θα πολεμούσε στον Δεύτερο Παγκόσμιου Πόλεμο, αποφάσισαν να παντρευτούν. Έτσι, διέκοψε τις σπουδές της και πήγε μαζί του, διαμένοντας σε στρατιωτικές βάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν κλέφτηκαν το 1945, ο George H.W. διέθετε μόνο μια μικρή κληρονομιά από τον πατέρα του που εργαζόταν ως τραπεζίτης επενδύσεων στη Wall Street. Όμως, το ζευγάρι σύντομα πολλαπλασίασε την περιουσία του, με την πώληση ενός ποσοστού σε επιχείρηση γεώτρησης πετρελαίου για 1 εκατομμύριο δολάρια και την αγορά και πώληση σπιτιών καθώς μετακόμιζαν στη χώρα για την πολιτική καριέρα του George H.W.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι Bush επέκτειναν, επίσης, το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους για να συμπεριλάβουν την οικογένειά τους στο Kennebunkport του Maine, που περιλαμβάνει πολυκατοικίες σε έκταση 6,4 στρεμμάτων και εκτιμήθηκε σε 8,4 εκατομμύρια δολάρια το 2010. Η περιουσία των Bush εκτοξεύθηκε όταν μπήκαν στο Λευκό Οίκο – τετραπλασιάζοντας την καθαρή τους αξία σε περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Town & Country.

Αν και τον συνόδευε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, από την εκστρατεία του για το Κοινοβούλιο μέχρι τη θέση του Αντιπροέδρου στην προεδρία του Ronald Reagan, έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από τα «κατορθώματά» της στο πλαίσιο της οικογένειας. Συμμετείχε στην εκστρατεία του άντρα της για την προεδρία το 1988, όταν εκείνος κέρδισε, και η δημοτικότητά της φάνηκε να τον ενισχύει σημαντικά. Διέθετε, μάλιστα, ήδη την χαρακτηριστική της εμφάνιση, με τα λευκά μαλλιά, τις πέρλες και τα ρούχα που θύμιζαν το τυπικό ντύσιμο μητέρας της εποχής.

Ακόμα και αν πολλές φορές διαφωνούσε με τον σύζυγό της σε θέματα πολιτικής, δεν προσπαθούσε να τον μειώσει, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Jack Steele, του τότε Προέδρου, «Έλεγε την άποψή της, αλλά μόνο σε αυτόν». Όμως, ακόμα και ως σύζυγος πολιτικού, προτεραιότητά της ήταν πάντα η οικογένεια. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δέχτηκε συχνά επιθέσεις, αφού πολλοί θεώρησαν ότι η φήμη και η καταξίωση που δεχόταν οφειλόταν στον άντρα της, και όχι σε προσωπικά της κατορθώματα.

Πέρα, όμως, από τη θέση του συζύγου της, αγαπήθηκε από τον αμερικανικό λαό για την ευθύτητα και το χιούμορ της, που διαφαίνεται μέσα από ποικίλες δηλώσεις της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας συνέντευξής της στο περιοδικό Today το 2013, όπου δήλωσε σχετικά με την εκστρατεία του Jeb Bush για την προεδρία, ότι «έχουμε ήδη αρκετούς Bush». Αν και ίσως δεν συμφωνούσε με αυτό, η πίστη της στην οικογένεια την οδήγησε να συμμετάσχει και στην εκστρατεία του γιου της, δηλώνοντας ότι ήταν ο καλύτερος υποψήφιος.

Η Barbara Bush συμμετείχε, ακόμα, ενεργά στη μάχη κατά του αναλφαβητισμού, με το οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αφορμή το ότι ο γιος της Neil διαγνώστηκε με δυσλεξία. Πέρασε πολύ καιρό εργαζόμενη σε διαφορετικά ιδρύματα.  Ταξίδεψε στη χώρα και τον κόσμο, είτε με τον αντιπρόεδρο σε επίσημα ταξίδια ή και μόνη της. Το 1984 έγραψε ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο, C. Fred’s Story, που αναφερόταν στην οικογένειά της από την οπτική του σκύλου της, C. Fred.

Ίδρυσε το Barbara Bush Foundation for Family Literacy και παρέμεινε προσηλωμένη στη μείωση του αναλφαβητισμού που μεταφερόταν από γενιά σε γενιά στην Αμερική με το να υποστηρίζει προγράμματα όπου γονείς και παιδιά μπορούσαν να μάθουν μαζί. Πληθώρα σχολείων ονομάστηκαν από εκείνη, ενώ το 1997 δέχτηκε το βραβείο «The Miss America Woman of Achievement» για τη συνεργασία της με προγράμματα αλφαβητισμού.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας νοσηλευτεί πολλές φορές, καθώς αντιμετώπιζε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αποφάσισε την Κυριακή ότι ήθελε να «περιβάλλεται από την οικογένεια που λατρεύει», σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση που δημοσίευσε το γραφείο του Bush. Ο θάνατός της συνέτριψε τον επί 73 χρόνια σύζυγό της, George H. W. Bush, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό της μέχρι την τελευταία της ανάσα. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στο ναό St. Martin’s, στο Houston, όπου η ίδια και ο πρώην Πρόεδρος επισκέπτονται επί δεκαετίες.