Μπαρόζο: «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις»

Μπαρόζο: «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις»

«Όχι» σε νέο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από τον επικεφαλής της Κομισιόν.

Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα κάνει ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του προς την εφημερίδα Bild. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι τεράστιες αλλά πολλές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει ακόμα.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν χάνει την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μπαρόζο απαντά: «τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά. Οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Εδώ η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, σταθεροποιήθηκε εμφανώς η ευρωζώνη στο σύνολό της».

Διαβάστε ακόμη: Πέταξαν αυγά στον Μπαρόζο (video)

O πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωζώνη κατάφερε να διαλύσει τις αμφιβολίες για την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Πριν από δυο χρόνια πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτό θα ζημίωνε τους πάντες σε μεγάλο βαθμό, και τη Γερμανία. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν επαληθεύτηκε καθώς καταφέραμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισημαίνει ότι «δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν. Αυτό θα έφερνε μόνον νέα αναστάτωση στην ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές. Πέραν αυτού ένα δεύτερο κούρεμα θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν».