Basketo: Η ελληνική «χρηματιστηριακή» αγορά βασικών αγαθών επεκτείνεται 

Basketo: Η ελληνική «χρηματιστηριακή» αγορά βασικών αγαθών επεκτείνεται 

H εταιρεία μετά την εξαγορά της Your Greek Olive Oil «φλερτάρει» με κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Το χρηματιστήριο βασικών αγαθών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον παραγωγών και πολυεθνικών από όλο τον κόσμο. Δυναμικά και σταθερά βήματα κάνει το Basketo, το μοναδικό παγκόσμιο «B2B internet software» στον κλάδο του Food, Beverage & Agriculture που προσφέρει μια πλειάδα από καινοτόμα εμπορικά εργαλεία σε επαγγελματίες του διεθνούς εμπορίου του κλάδου.

Μετά την εξαγορά του ελληνικού Your Greek Olive Oil , που στόχο έχει να αναπτύξει το μοντέλο του white label σε παγκόσμια κλίμακα για μια πληθώρα προϊόντων του Food, Beverage & Agriculture sector, σειρά έχει η ενίσχυση της εξωστρέφειας των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό.
Η έξυπνη ιδέα που μετουσιώθηκε σε πράξη από Έλληνα επενδυτή με μακροχρόνια εμπειρία στο investment banking στην Αμερική, έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Το Basketo έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τοπικούς συνεργάτες σε Βραζιλία, ΗΠΑ, Μεξικό, Γερμανία, Κύπρο και Ελλάδα, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2017 το business plan προβλέπει περεταίρω επέκταση σε χώρες της Κεντρικής & Δυτικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης στο fortunegreece.com η δημιουργία του Basketo ήρθε ως απάντηση στην έλλειψη ενός παγκόσμιου software, το οποίο θα λειτουργεί ως χρηματιστηριακή αγορά βασικών αγαθών όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά κ.α. Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός. Ο παραγωγός βάζει την εντολή πώλησης του αγαθού που παράγει και η τιμή διαπραγματεύεται on line ανάλογα με τη ζήτηση και το μέγεθος της παραγωγής. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όταν παραγωγοί από διαφορετικά μέρη του κόσμου παράγουν το ίδιο προϊόν, αλλά σε μικρότερες ποσότητες τους δίνεται η ευκαιρία να “ενώσουν” τις παραγωγές τους, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επικείμενους αγοραστές.

Με άλλα λόγια οι υποψήφιοι αγοραστές μπαίνουν στη διαδικασία δημοπρασίας όπου μπορούν πλέον σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να πλειοδοτήσουν και να κλείσουν την συμφωνία. «Στόχος μας είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ του βεληνεκούς της Tesco, όπως επίσης ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια. Μας ενδιαφέρει τόσο ο αγοραστής της πρώτης ύλης που προτίθεται να την μεταπωλήσει όσο και εκείνος που βγάζει κέρδος από την τροποποίησή της».

Η πληρωμή και η αποστολή των προϊόντων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, ενώ μέρος των κερδών επιστρέφεται πίσω στους τοπικούς συνεταιρισμούς απευθείας, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες μέσα από συνεργασίες με τοπικές ή και διεθνείς ΜΚΟ.

Όσο για το yougreekoliveoil.com, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τη σκέπη του Basketo, ξεκίνησε ως ελληνικό startup μέσα από το Orange Grove, το accelerator της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2014 και εξελίχτηκε στην πρώτη B2B πλατφόρμα εξαγωγής τυποποιημένου Ελληνικού ελαιολάδου προς διεθνείς αγοραστές με το μοντέλο white label.