Bfresh: Το ελληνικό αναψυκτικό σε βαζάκι που ξεχώρισε στα World Food Innovation Awards

Bfresh: Το ελληνικό αναψυκτικό σε βαζάκι που ξεχώρισε στα World Food Innovation Awards

O Βασίλης Ρουμπής μιλά για το «φρεσκοστυμμένο» αναψυκτικό που στηρίζεται σε ένα χειροποίητο τρόπο παραγωγής.

Τι κι αν η Ελλάδα είναι μια μικρή πληθυσμιακά αγορά με περιορισμένο καταναλωτικό κοινό; H τεχνογνωσία και η καινοτομία που επιδεικνύουν αρκετές επιχειρήσεις είναι τέτοια που τους επιτρέπει να σταθούν επάξια στο πλευρό μεγάλων πολυεθνικών.

Μια ακόμη διάκριση προστίθεται στη μακρυά λίστα των ελληνικών καινοτόμων προϊόντων, αυτή τη φορά από τη bfresh, η οποία εξασφάλισε με το bfresh spitiko, μια θέση στην κατηγορία των καλύτερων χειροποίητων προϊόντων από τα παγκόσμια βραβεία καινοτομίας τροφίμων – World Food Innovation Awards, ανταγωνιζόμενη άλλα 220 καινοτόμα προϊόντα, προερχόμενα από 29 χώρες.

Αυτό που κάνει το bfresh ξεχωριστό είναι η μοναδική αίσθηση του φρεσκοστυμμένου, μέσα από τα χειροποίητα στάδια της παραγωγής, όπως το στύψιμο και το ξύσμα των εσπεριδοειδών. Σήμερα η εταιρεία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα διανέμει τα προϊόντα της μέσα από συνεργασία με 35 αντιπροσώπους.

«Την εποχή που ξεκίνησε το bfresh, δεν είχα κάποια σχέση με επιχειρήσεις. Ήμουν προπονητής τένις, αλλά παράλληλα αναζητούσα να εξελιχθώ επαγγελματικά και σε άλλους τομείς. Παράλληλα με την προπονητική, δραστηριοποιήθηκα στο χώρο των πωλήσεων, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Ιδρυτής της bfresh, Βασίλης Ρουμπής.

Θυμάται την πρώτη εταιρεία που σύστησε, η οποία εξειδικευόταν στη πώληση φίλτρων νερού και επαναγεμιζόμενων φιαλών με το λογότυπο των καταστημάτων εστίασης. Ο ίδιος λάτρης του ευ ζην και του αθλητισμού, θέλησε να μεταδώσει τον τρόπο σκέψης του στο δίκτυο των συνεργατών του και να τους βοηθήσει με το νερό του να προσφέρουν πιο ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό. Χρησιμοποιώντας τον χυμό από τα φρέσκα φρούτα και προσθέτοντας νερό και σιρόπι ζάχαρης δημιουργήθηκε το σπιτικό αναψυκτικό.

«Ένας πολύ καλός μου συνεργάτης, μου έθεσε την πρόκληση να δημιουργήσω ένα προϊόν, που με απλή προσθήκη νερού θα τους διευκόλυνε και θα τους έδινε τη δυνατότητα να προσφέρουν ένα νέο και υγιεινό αναψυκτικό στους θαμώνες» επισημαίνει ο κ. Ρουμπής, ο οποίος είχε τη φαϊνή ιδέα να προσφέρει το προϊόν σε δοσομετρικό βάζο, διευκολύνοντας την παρασκευή του. Αυτό ήταν άλλωστε και το στοιχείο που καθιέρωσε το brand bfresh στην αγορά, σαν το πρώτο αναψυκτικό στο βαζάκι.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας άρχισαν να φτιάχνουν fason το bfresh, όπου αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούσαν γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, κι έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη το bfresh να έχει το δικό του σπίτι και να παράγεται στις καινοτόμες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις στη Χαλκίδα, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

BFRESH (1)

«Αυτό που πετύχαμε ήταν να δημιουργήσουμε μια καινούργια κατηγορία προϊόντων που συμβαδίζει με την επιθυμία των καταναλωτών για προϊόντα που συνάδουν με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μάλιστα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, το γεγονός ότι το bfresh spitiko διακρίθηκε ως φιναλίστ στην κατηγορία των καλύτερων χειροποίητων προϊόντων, στα παγκόσμια βραβεία καινοτομίας τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο».

Συνέπεια, ακεραιότητα και σεβασμός στον πελάτη

Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει διδαχθεί ως επιχειρηματίας είναι ότι η συνέπεια, η ακεραιότητα και ο σεβασμός στον πελάτη και τον καταναλωτή είναι στοιχεία που συντελούν στο να καθιερωθεί κανείς ως επαγγελματίας και να έχει συνέχεια στην αγορά. Παραδέχεται πως τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητας του ήταν δύσκολα. Παρόλα αυτά, η επιμονή, η συνέπεια και η προσήλωση στις αρχές και τους στόχους του, ήταν ο λόγοι που οι επιχειρηματίες της εστίασης τον εμπιστεύτηκαν. «Νομίζω ότι το σημαντικότερο σε στιγμές δυσκολίας, είναι να κρατάμε μια αισιόδοξη στάση και να παραμένουμε δυνατοί. Πράγματι, οι εποχές είναι δύσκολες, ωστόσο οι αλλαγές που πραγματοποιούνται γεννούν πολύτιμες ευκαιρίες».

b fresh

Η εξωστρέφεια συνιστά φυσική εξέλιξη κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της. Όραμά του είναι το bfresh να φτάσει σε χώρες του εξωτερικού και να αγαπηθεί από τους καταναλωτές, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στην Ελλάδα. «Η ενθουσιώδης ανταπόκριση και τα ενθαρρυντικά σχόλια, μας κάνουν να στοχεύουμε ψηλά. Έχουμε ξεκινήσει ήδη την εξαγωγική δραστηριότητα και είναι στις προτεραιότητες μας. Από το 2015 το bfresh βρίσκεται στην αγορά HORECA, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου και της Γερμανίας. Μέσα από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις τροφίμων και ποτών αναζητούμε τους κατάλληλους συνεργάτες για επέκταση στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους».

Όπως τονίζει το 2018 είναι η χρόνια με τις περισσότερες αλλαγές. Έχουν λανσάρει δύο νέες γεύσεις, ενώ συνεχώς εξελίσσονται με rebranding στα προϊόντα και το προωθητικό υλικό. «Έχουμε ανεβάσει τον πήχη παράγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας πρώτοι στην Ελλάδα συστατικά όπως η βιολογική αγαύη και το chili». Αποκαλύπτει δε πως υπάρχει ένα σχεδιασμένο πλάνο επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια το οποίο επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Φρέσκα εσπεριδοειδή που συλλέγονται από βιολογικές καλλιέργειες

Η οικογένεια του bfresh απαρτίζεται από 30 άτομα, με τον πιο εμπορικό κωδικό να είναι το bfresh λεμόνι με πιπερόριζα, το οποίο διαθέτει μόνο 5 θερμίδες ανά βαζάκι. «Χρησιμοποιούμε φρέσκα εσπεριδοειδή που συλλέγονται από βιολογικές καλλιέργειες, στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Συνεργαζόμαστε με επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, ενώ τα λεμόνια που αποτελούν το 80% της παραγωγής μας, προέρχονται κυρίως από την Πελοπόννησο. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι η χειροποίητη διαδικασία και η υψηλή ποιότητα» λέει χαρακτηριστικά.

bfresh

Αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες καταναλωτές τα τελευταία χρόνια δίνουν μεγάλη σημασία τόσο στον αθλητισμό, όσο και στις καταναλωτικές συνήθειες. Ιδιαίτερα οι νεότεροι γυμνάζονται συχνά, αναζητούν υγιεινές διατροφικές επιλογές και ενημερώνονται καθημερινά για θέματα διατροφής και ευ ζην.

Όσο για το trend που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κλάδο του beverage, σύμφωνα με τον κ. Ρουμπή η παγκόσμια τάση είναι η ανερχόμενη ζήτηση προς βιολογικά και οργανικά προϊόντα με τη χαμηλότερη δυνατή επεξεργασία. Οι καταναλωτές σε διεθνές επίπεδο δείχνουν την προτίμησή τους στις αγνές, φυσικές πρώτες ύλες, ενώ αποφεύγουν εξολοκλήρου τη ζάχαρη και επιλέγουν συστατικά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό.