Μπιλ Γκέιτς: Δεν αξίζω τα πλούτη μου – Έπρεπε να έχω πληρώσει περισσότερους φόρους

Μπιλ Γκέιτς: Δεν αξίζω τα πλούτη μου – Έπρεπε να έχω πληρώσει περισσότερους φόρους
epa07152437 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια διαφορετική τοποθέτηση του επικεφαλής της Microsoft για τον παγκόσμιο πλούτο. 

Ο Μπιλ Γκέιτς εξομολογήθηκε πως δεν αξίζει τα λεφτά που έχει βγάλει, ενώ τόνισε την ανάγκη αύξησης της φορολογίας των πλουσίων.

Mια διαφορετική συνέντευξη έδωσε ο επικεφαλής της Microsoft στην εφημερίδα Daily Mail.

Σε αυτή τάχθηκε υπέρ της αύξησης της φορολογίας, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος πλήρωσε 10 δισ. δολάρια σε φόρους «αλλά θα έπρεπε να είχα πληρώσει περισσότερα».

«Ακολουθώ τις διατάξεις που ισχύουν αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πιο προχωρημένες» υποστήριξε ο Mr Microsoft.

«Θα έπρεπε να έχουμε πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα, αλλά αν κατάσχεις τις περιουσίες όλων, τότε θα έχεις προβλήματα με την καινοτομία και δεν θέλεις να έχεις ανθρώπους να πληρώνουν τόσα πολλά για φόρους γιατί κι εσύ θα πρέπει να περνάς αρκετό χρόνο προσπαθώντας να τους αποφύγεις. Η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα συλλέγει, οπότε κάποιοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν αυτή τη διαφορά. Ιδίως αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα – να έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει καλύτερη δουλειά στην εκπαίδευσή ή την υγεία» πρόσθεσε ο κ. Γκέιτς.

Ο Γκέιτς, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των πλούσιων που έχουν υποσχεθεί ότι όταν φύγουν από τη ζωή θα μοιράσουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας τους και δεν θα την αφήσουν στα παιδιά τους, είπε, επίσης, ότι «δεν τα αξίζω τα πλούτη μου. Κανείς δεν τα αξίζει. Προέκυψαν χάρη σε συγκυρίες, τύχη και μέσω των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάστηκα. Και εγώ δούλεψα σκληρά, βέβαια, και πιστεύω ότι ο τομέας του software ήταν προνομιακός».

«Δεν πιστεύω ότι με το να δώσω τα χρήματα στα παιδιά μου θα κάνω κάποιο καλό στα ίδια ή στην κοινωνία. Οπότε όσα χρήματα μείνουν αφού κρατήσω μερικά για τα παιδιά μου και για τους φόρους, θα πάνε σε ιδρύματα» πρόσθεσε.
Τάχθηκε τέλος υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας για τους φόρους που πληρώνονται από τους τεχνολογικούς «γίγαντες».