Bit και… coin!

Bit και… coin!

Και η Virgin Galactic στη λίστα των εταιριών που δέχονται το ηλεκτρονικό νόμισμα για συναλλαγές.

Μπορεί να σηματοδοτήσει επανάσταση. Μπορεί πάλι να αποδειχθεί απάτη. Όμως, όλοι πια (παρα)μιλούν γι’ αυτό! Κι ακόμη περισσότεροι… ενδίδουν στην κρυφή ακόμη «γοητεία» του. Τελευταίος στη λίστα προστέθηκε ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός μεγιστάνας, Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον! Η εταιρία του, Virgin Galactic -που οργανώνει μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα- έκανε προ ημερών δεκτή την πρώτη συναλλαγή με το λεγόμενο Bitcoin: ένα νόμισμα, που δεν βγαίνει σε κέρματα ή σε χαρτονομίσματα, παρά κυκλοφορεί παντού ηλεκτρονικά, ως… high tech «αέρας»!

Την πληρωμή με Bitcoin στην Virgin Galactic έκανε μία αεροσυνοδός από τη Χαβάη, σε ποσό αντίστοιχο με το αντίτιμο των 250.000 δολαρίων ενός εισιτηρίου για το επερχόμενο διαστημικό ταξίδι, όποτε κι εάν αυτό τελικά γίνει. Περιχαρής, ο Μπράνσον το χαρακτήρισε δημόσια «εκπληκτικό νέο νόμισμα». Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε -για… παν ενδεχόμενο- να το εξαργυρώσει σε αμερικανικό νόμισμα, που είναι και χειροπιαστό. «Θα της τα επιστρέψουμε, εάν αλλάξει γνώμη για το ταξίδι», διευκρίνισε λίγο αργότερα στο CNBC, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Παρά πάντως τις προφανείς επιφυλάξεις, τα «κάστρα» πέφτουν πια ένα προς ένα έναντι του Bitcoin.

Συναλλαγές με το ηλεκτρονικό νόμισμα δέχονται ήδη -μεταξύ άλλων- ένα διαδικτυακό πρακτορείο ταξιδιών με έδρα το Λος Άντζελες, ένα πανεπιστήμιο στην Κύπρο και η κινεζική ιστοσελίδα Baidu. Θεωρώντας το εν δυνάμει… «Δούρει Ίππο» για την αμφισβήτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του αμερικανικού δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, το Bitcoin στηρίζει ενεργά μέχρι και η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας. Κι εν όψει της ορατικής αυτής πια προοπτικής, έχει αποτελέσει αντικείμενο ζωηρών συζητήσεων στο Καπιτώλειο, στις ΗΠΑ. Σε σχετική επιστολή τους, μάλιστα, ομάδα γερουσιαστών αναφέρει ότι τα εικονικά νομίσματα «ενδέχεται να συνιστούν μία μακροπρόθεσμη υπόσχεση, κυρίως εφόσον αυτού του είδους οι κοινοτομίες προωθήσουν ένα ταχύτερο, ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών»…

Ελλάδα: Bitcoins υπάρχουν!

Όμως αυτό το τελευταίο είναι το μεγάλο ζητούμενο γύρω από το πολυδιαφημισμένο Bitcoin, που με αυτά και με άλλα -από μερικά δολάρια, που ήταν μόλις προ έτους- αγγίζει σήμερα σε αξία κοντά στα 1.000 δολάρια το ένα. Η δε διακύμανση της τιμής του μπορεί να κυμαίνεται έως και 100 δολάρια την ημέρα! Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές το αντιμετωπίζουν απλά ως… μόδα! «Θα ξεθυμάνει όπως και η Πάρις Χίλτον!», γράφει χαρακτηριστικά ο Πίτερ Λιντς σε ένα ένα εσωτερικό σημείωμα στην Penny Stock…

Αν και για διαφοτερικούς λόγους, περίπου στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν σε ανάλυσή τους και οι New York Times. Παρά το γεγονός ότι υποσκελίζει τον «σκόπελο» των τραπεζών, η ευμεταβλητότητα της τιμής του το καθιστά επίφοβο για σοβαρές επενδύσεις, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Λόγω έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου, ευνοεί de facto τις παράνομες συναλλαγές, συμπληρώνει. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος το δημιούργησε και ποιος τελικά το ελέγχει. Είναι άλλωστε το προϊόν ενός αλγόριθμου στα κομπιούτερ, που δεν πιστοποιεί και δεν εγγυάται καν την ύπαρξη κι απόκτηση πλούτου.

Τρανή απόδειξη αποτελεί η περίπτωση του Βρετανού Τζέιμς Χόουελς, που μαζί με τον σκληρό δίσκο του συνειδητοποίησε -κατόπιν όμως εορτής- ότι πέταξε στα σκουπίδια μία συλλογή Bitcoins, αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Κι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανείς αρμόδιος για να αποταθεί, έχει πάρει μέρες τώρα σβάρνα τις χωματερές για να βγάλει άκρη!

Διαβάστε σχετικά: Βρετανός πέταξε 5,5 εκατ. ευρώ σε bitcoin στο καλάθι του!

«Το εάν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τελικά να επιβάλει ρυθμιστικούς κανόνες στο Bitcoin είναι ένα ανοικτό ακόμη θέμα», γράφουν οι NYT. «Όμως φαντάζει απίθανο μία κυβέρνηση να επιτρέψει την ανάπτυξη μίας τέτοιας απορυθμισμένης αγοράς, στην οποία μαμάδες, μπαμπάδες, χήρες, ορφανά και παντός είδους άτομα μπορεί να πέσουν θύματα απάτης»…

«Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα του τι θα συμβεί εάν στην αγορά μπουν με αξιώσεις κι άλλα, ανταγωνιστικά στο Bitcoin ηλεκτρονικά νομίσματα», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το άρθρο, «το καλύτερο στο οποίο μπορεί το Bitcoin να ελπίζει είναι να αποτελέσει την εναλλακτική στον χρυσό»!

Εκ πρώτης όψης, η προοπτική αυτή φαντάζει εκπληκτική, εάν λάβει κανείς υπόψη του τα οικονομικά μεγέθη, δη σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή. Ως αντεπιχείρημα, ωστόσο, υπάρχει και η αγαπημένη ρήξη του πιο… «χρυσού» επενδυτή.

Ως γνωστόν «τον χρυσό τον ξεθάβουμε από κάπου, π.χ. από τα εδάφη της Αφρικής», λέει ο Γουόρεν Μπάφετ. «Μετά τον λιώνουμε, σκάβουμε μια άλλη τρύπα, τον ξαναθάβουμε εκεί κι έπειτα πληρώνουμε ανθρώπους για τη φύλαξή του. Δεν έχει καμία χρησιμότητα, λοιπόν. Γι’ αυτό κι εάν κάποιος εξωγήινος παρακολουθούσε όλη αυτή τη διαδικασία από τον Άρη, θα έξυνε με απορία το κεφάλι». Στη Γη, πάντως, στον ρόλο αυτό περιορίζονται αυτήν την ώρα οι πανίσχυροι τραπεζίτες, που βλέπουν μπροστά τους να εμφανίζεται αίφνης ένας -έστω και πρόσκαιρα- ισχυρός κι εξίσου επίφοβος ανταγωνιστής…