Μπλόκο στην πρόσβαση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά κονδύλια από τη Γερμανία

Μπλόκο στην πρόσβαση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά κονδύλια από τη Γερμανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γερμανική κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στον Ερντογάν, την ώρα που συνεχίζονται οι συλλήψεις κρατικών υπαλλήλων στην χώρα.

Στον απόηχο της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πηγές, να επιστρατεύει την επιρροή της στους διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς για να περιορίσει την χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Η Γερμανία εργάζεται δραστήρια για να περικόψει κονδύλια προς την Άγκυρα που προέρχονται από την κρατική τράπεζα KfW, την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ και ορισμένες γερμανικές εμπορικές τράπεζες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα έλεγαν κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις στην Τουρκία. Τα υπουργεία συντονίζουν τις θέσεις τους και τα συμπεράσματά τους για την επενδυτική πολιτική των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ.

Την ώρα που συμβαίνει αυτό, στην Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε εκκαθαρίσεις στο κόμμα του, ενώ σε παραίτηση οδηγήθηκε σειρά δημάρχων που ανήκουν στο AKP κατ’ απαίτηση του Τούρκου προέδρου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε σήμερα μια επιχείρηση για τη σύλληψη 121 πρώην εργαζόμενων στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι είναι ύποπτοι ότι συνδέονται με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ήδη αποπεμφθεί από τις θέσεις τους εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τον Γκιουλέν.

Ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ξεκίνησαν ταυτόχρονες επιδρομές σε 30 επαρχίες για να συλλάβουν τους υπόπτους, κάποιοι από τους οποίους πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν το ByLock, μια εφαρμογή αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στο πλαίσιο των διώξεων που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και αναμένουν να δικαστούν, ενώ 150.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τον στρατό, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αποπεμφθεί από τις θέσεις τους.

Χθες πάντως δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν προσωρινά υπό όρους οκτώ υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Ιντίλ Εσέρ, της διευθύντριας του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς επίσης ενός Γερμανού κι ενός Σουηδού, που δικάζονται για «τρομοκρατία», μια υπόθεση που έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα.