Bloomberg: Η ΕΚΤ επισπεύδει τα νέα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Η ΕΚΤ επισπεύδει τα νέα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Η Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει στα τέλη Φεβρουαερίου νέα stress tests για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσιευμα.

Στόχος των νέων stress tests θα είναι να διαπιστωθεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση τον Ιούνιο, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ενδεχόμενη επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Αξιωματούχος της ΤτΕ δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν κληθεί να υποβάλλουν στοιχεία για τα στρες τεστ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δεν είναι σαφές εάν θα ακολουθήσει αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να απαιτήσουν ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ιδρυμάτων.

Πριν δεχθεί να συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, τον Ιούλιο, το Ταμείο είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα γίνουν επί τόπου επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες για την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους.
Ωστόσο, όταν ανακοίνωσε την είσοδό του στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ ζήτησε και τεστ αντοχής και AQR.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το διάστημα κλιμάκια της ΤτΕ εκτελούν επί τόπου ελέγχους στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν εξετάσεις στην Πειραιώς και στην Eurobank.