Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση, εάν δεν σώσει τις τράπεζές της

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση, εάν δεν σώσει τις τράπεζές της
Η ελληνική σημαία κυματίζει ανάμεσα στα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα στη στέγη της Ακαδημίας, Αθήνα, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάταξη των δημοσιονομικών της χαρακτηρίζει το Bloomberg τα προβλήματα των ελληνικών τράπεζες με τα« κόκκινα δάνεια».

 

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την ανάταξη των δημοσιονομικών της είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια οικονομική κρίση αν δεν μπορέσει να απομακρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την καθοδική τους πορεία», σημειώνει το πρακτορείο σχολιάζοντας τα σχέδια που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ κυκλοφορούν ιδέες περιλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός APS (Εταιρείας Ειδικού Σκοπού) και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, μόνον που κάτι τέτοιο ίσως κάνει τους επενδυτές να αναρωτηθούν κατά πόσον θα είναι καλυμμένες για τα επόμενα χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, χώρια που μπορεί να συνιστά παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το bail in , (τους κανόνες δηλαδή που απαγορεύουν την κρατική βοήθεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εφόσον δεν έχει προηγηθεί κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Το σχέδιο της ΤτΕ είναι λίγο πιο περίπλοκο, σημειώνει το πρακτορείο, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαιά τους, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Μια άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιδοτήσει το κράτος ένα μέρος των αποπληρωμών μικρότερων δανείων των δανειοληπτών, όπως έκανε περίπου η Κύπρος με το σχέδιο «Εστία».