Bloomberg: Η Ελλάδα «σέρνεται» στις μεταρρυθμίσεις

Bloomberg: Η Ελλάδα «σέρνεται» στις μεταρρυθμίσεις
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, right, and Finance Minister Euclid Tsakalotos attend a parliament meeting in Athens, Thursday, July 16, 2015. Greece's Parliament has approved an austerity bill demanded by bailout creditors, despite a significant level of dissent from the governing leftist Syriza party. The bill to impose sweeping tax hikes and spending cuts was approved with the support of three pro-European opposition parties. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Και έχει λίγες μέρες για να φτιάξει τα πράγματα, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση η Ελλάδα «σέρνεται» σε βασικές μεταρρυθμίσεις, το δίκτυο Bloomberg υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβράδυνε την εφαρμογή συμφωνηθέντων μέτρων, προκαλώντας ανησυχία στους πιστωτές.

Μένουν μόλις 10 μέρες για να προλάβει η Ελλάδα να «τελειώνει» με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πλέον έχουν κάνει τους πιστωτές να ανησυχούν, ρισκάροντας με αυτό τον τρόπο την προγραμματισμένη ελάφρυνση του χρέους τον επόμενο μήνα και την ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφουν πως η έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με έναν κατάλογο 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων.

Αν δεν βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι εκταμιεύσεις πιθανόν να καθυστερήσουν, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Παρόλο που η Ελλάδα εξήλθε από το διεθνές σχέδιο διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα εξαμηνιαίες εκταμιεύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022. Πρόκειται για χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης, προκειμένου να διευκολύνει την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με εθνικές εκλογές φέτος, έχει αποδειχτεί αργή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, ενώ παράλληλα έλαβε αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προτεινόμενων επιδοτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια – που τρόμαξαν τους πιστωτές. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή – κάτι πιο αποφασιστικής σημασίας – μιας πολιτικής επιλογής που προμηνύει περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα.