Bloomberg: Καθαρή έξοδος για την Ελλάδα το 2018 – Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Bloomberg: Καθαρή έξοδος για την Ελλάδα το 2018 – Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών

Σημασία στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ αποδίδει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της συμφώνησαν σε μία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα με αντάλλαγμα τη χορήγηση νέων δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο για μία πληρωμή που θα τη βοηθήσει να δημιουργήσει ένα ταμειακό απόθεμα, καθώς ετοιμάζεται για την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πετυχαίνουν συμφωνία για τους όρους χορήγησης νέων χρημάτων», σημειώνει ότι η αποκαλούμενη τεχνική συμφωνία (staff level agreement), μετά από μία εβδομάδα συζητήσεων στην Αθήνα, είδε τις δύο πλευρές να βρίσκουν κοινό έδαφος σε πολιτικά ευαίσθητα θέματα, όπως, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, τη δημόσια διοίκηση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα κοινωνικά προγράμματα και οι δημοσιονομικές επιδόσεις.

«Η συμφωνία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κρίσιμου βήματος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των ελεγκτών του προγράμματος βοήθειας – που εκπροσωπούν τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – καθώς η χώρα αρχίζει να ετοιμάζεται για τη ζωή της μετά το πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας:

«Μία επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν θα συνεπάγεται μόνο την εκταμίευση νέων δανείων, αλλά θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς σχεδιάζει να χρηματοδοτηθεί και πάλι από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, όταν αυτό θα λήξει το επόμενο καλοκαίρι», ανέφερε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας Teneo Intelligence σε σημείωμα στους πελάτες της, προσθέτοντας: «Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να σχηματίσει ένα αποθεματικό ύψους περίπου 12 -15 δισ. ευρώ πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα».

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την έκδοση ενός νέου ομολόγου 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιανουάριο, το οποίο αναμένεται να προσυπογράψει ότι η χώρα τηρεί τους όρους του προγράμματός της, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος με την έκδοση δύο ή τριών νέων ομολόγων έως τότε, για να σχηματίσει ένα ταμειακό απόθεμα 15 δισ. ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πηγή: ΑΠΕ, Bloomberg