Bloomberg: Στα «χέρια» σουηδικής τράπεζας τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

Bloomberg: Στα «χέρια» σουηδικής τράπεζας τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

Η Hoist Finance AB αγοράζει και αναδιαρθρώνει κόκκινα δάνεια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και τώρα στρέφει την προσοχή της στην Ελλάδα.

Η σουηδική τράπεζα Hoist Finance AB ενδιαφέρετα να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Γίνεται πολλή συζήτηση για την Ελλάδα εδώ και καιρό, αλλά τώρα πραγματικά συμβαίνει» δήλωσε στο πρακτορείο ο Κλάους Άντερς Νίστεεν, διευθύνων σύμβουλος της Hoist.

Ηη σουηδική τράπεζα αγοράζει και αναδιαρθρώνει κόκκινα δάνεια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στις αγορές της περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια επένδυσε αρκετά και στην Ιταλία, αλλά τώρα στρέφει την προσοχή της στην Ελλάδα, όπου ενδεχομένως «να βρει ένα χρυσωρυχείο», όπως σχολιάζει το Bloomberg.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι τώρα σε ένα σημείο, που είναι πρόθυμες και έτοιμες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υπάρχει το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο πια. Είναι λοιπόν μία αποτελεσματική, καλή αγορά» τόνισε ο Νίστεεν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αυτόν τον μήνα.

H έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκε στα 100 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 45% του συνόλου. Στα καταναλωτικά δάνεια και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις η το ποσοστό της έκθεσης είναι υψηλότερο.

Ωστόσο ο Νίστεεν, ο οποίος αναφέρει ότι έχει συναντηθεί με εκπροσώπους και των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας, επισημαίνει ότι η έκθεση στα κόκκινα δάνεια μειώνεται σταθερά, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα εμφανίζει καλή κεφαλαιακή βάση.