BlueGrowth-Patras Competition: Ο μεγάλος διαγωνισμός επιστρέφει

BlueGrowth-Patras Competition: Ο μεγάλος διαγωνισμός επιστρέφει

Ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία καλεί τις επιχειρήσεις του χώρου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη χρονιά και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, o Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΥΝΕΔΕ) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), σε συνεργασία με την «Aephoria» διοργανώνουν, για δεύτερη φορά, στην Πάτρα, τον διαγωνισμό καινοτομίας στη θαλάσσια οικονομία «BlueGrowth-Patras Competition».

To Blue Growth είναι ο 1ος διαγωνισμός καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία, που ξεκίνησε το 2014 από τον Πειραιά, με όραμα οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες να ενισχύσουν τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, θέτοντας τη θάλασσα ξανά και υπό νέο πρίσμα, στην πρωτοπορία της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Οι θεματικές ενότητες που εντάσσονται στο Bluegrowth, είναι οι εξής:

Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα

Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα-Αλιεία-Υδατοκαλλιέργειες

Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός

Θαλάσσιες μεταφορές

Διαχείριση Υδάτινων πόρων

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος του διαγωνισμού είναι:

Να επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τους βασικούς όρους και τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, ώστε να προσπαθήσουν να αναπτύξουν μια βιώσιμη επιχείρηση.

Η καλλιέργεια μίας νέας επιχειρηματικής πρακτικής με επίκεντρο τη θάλασσα και τον άνθρωπο και η συμβολή στην κοινωνική συνοχή και την εθνική οικονομία, δημιουργώντας εμμέσως νέες θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία διεθνούς προτύπου επιχειρηματικότητας, μέσα από την παρακολούθηση ενός κύκλου σεμιναρίων και πρακτικών του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα στις ομάδες που συμμετέχουν.

Η οργάνωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με τρόπο καινοτόμο, σύγχρονο και βιώσιμο.

Η επαφή και δικτύωση με άλλους ανθρώπους και εταιρείες που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και η ενίσχυση της δημιουργίας δικτύου.

Η χρησιμοποίηση σύγχρονων εργαλείων για τον σχεδιασμό του προϊόντος και της υπηρεσίας του, που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η προβολή τους ως ζωντανό παράδειγμα εκπαίδευσης, για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο της οικονομίας.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:

-Υπό ίδρυση ή νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομικών προϊόντων ή υπηρεσιών.

– Καινοτομικές επιχειρήσεις με χρόνο ζωής μικρότερο των τριών ετών, που αναζητούν χρηματοδότηση από επενδυτές.

– Καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που να έχουν δυνατότητες επέκτασης και στο εξωτερικό.

Ο διαγωνισμός έχει τέσσερα διακριτά στάδια, πριν ενταχθούν οι νικήτριες ομάδες στο πρόγραμμα του Bluegrowth:

1ο στάδιο: H υποβολή προτάσεων μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, μέσω της ιστοσελίδας του Βluegrowth (έως 01/11/17).

2ο στάδιο: Η αξιολόγηση των προτάσεων αυτών. Όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από το Advisory Board του Blue Growth.

3ο στάδιο: Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αξιολόγησης θα ανακοινωθούν στο κοινό στις 6 Νοεμβρίου 2017.

4ο στάδιο: Η τελική αξιολόγηση-εκδήλωση βράβευσης. Οι ομάδες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις από τους αξιολογητές του διαγωνισμού, παρουσιάζουν τις προτάσεις τους ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης (advisory board) και του κοινού. Η παρουσίαση θα γίνει κατά τη διάρκεια του BlueGrowth-Patras event ΙΙ, τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας στην Πάτρα.

5ο στάδιο: Η εφαρμογή του προγράμματος της στήριξης και επώασης των νέων, ενταγμένων στο Bluegrowth πλέον, επιχειρηματικών ιδεών, έχει διάρκεια έξι μηνών (Ιανουάριος 2018-Μάιος 2018).

Επιπλέον, η δομή του προγράμματος έχει τις θεματικές του, ως εξής:

Ηγεσία

Βιωσιμότητα

Νομικά και Λογιστική Επικοινωνία και Mάρκετινγκ

Εισαγωγή στη Γαλάζια Οικονομία

Χρηματοδοτικά Εργαλεία

Επιχειρηματικό Πλάνο

Προετοιμασία παρουσιάσεων

Εκδηλώσεις δικτύωσης

Η δράση «BlueGrowth-Patras Competition ΙΙ» θα ολοκληρωθεί με την εκδήλωση «BlueGrowth-Patras event ΙΙ» η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, στις 17:00, στο αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Πατρών. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, την ημέρα εκείνη έχουν κληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι startup επιχειρήσεων, που πλέον έχουν τη θέση τους στον επιχειρηματικό χάρτη, αλλά και εκπρόσωποι φορέων που έχουν σχέση με τη θαλάσσια καινοτομία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον περυσινό τελικό, τρεις ήταν οι ομάδες που επικράτησαν και βραβεύτηκαν, με πρόσβαση σε παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αξίας 5.000 ευρώ, πρόσβαση στους χώρους εργασίας και στην υποστήριξη του δικτύου της αειφορίας και του Blue Growth. Οι ομάδες αυτές είναι η SAIL IN GREECE, η ZENIN και η FEAC με το project PITHIA.