Μπόφινγκερ: Έγιναν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα

Μπόφινγκερ: Έγιναν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο οικονομολόγος σημειώνει ότι «η ΕΚΤ συνειδητοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση πόσο βαθιά ήταν η κρίση».

Για «όχι ολοκληρωμένο success story» κάνει λόγο ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς», συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfnk (DLF), με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την εισαγωγή του ευρώ την Πρωτοχρονιά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης από το 2008 έγιναν πολλά λάθη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνειδητοποίησε με μεγάλη καθυστέρηση πόσο βαθιά ήταν η κρίση. Ένα άλλο λάθος ήταν η εφαρμογή πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη, η οποία δεν εφαρμόστηκε σε χώρες με άλλο νόμισμα, όπως στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν χώρες-μέλη που βρίσκονται σε δεινή θέση» αναφέρει.

Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι «η ΕΚΤ ξεκίνησε μόλις το 2015 το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Ενώ αντίθετα άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η αμερικανική ή η ιαπωνική, είχαν θέσει σε εφαρμογή αντίστοιχα προγράμματα ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 ή το 2009.

Κατά την άποψη του Πέτερ Μπόφινγκερ, μπορούν στην Ευρωζώνη να συνυπάρξουν χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Συχνά επικρατεί η άποψη ότι χώρες με διαφορετική ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια νομισματική ένωση. Το καθοριστικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι οι μισθοί χωρών με διαφορετική ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή την ανισότητα.

Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγικότητα. Στα λάθη της νομισματικής ένωσης συγκαταλέγεται ότι η Γερμανία, παρά την υψηλή ανταγωνιστικότητα στη δεκαετία του 2000, κράτησε τους μισθούς χαμηλά, σαν να είχε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Ως αποτέλεσμα προκάλεσε ανισότητες στον ανταγωνισμό εντός Ευρωζώνης, που ήταν προς όφελός της, αλλά εις βάρος των άλλων χωρών» διαπιστώνει ο «σοφός» της γερμανικής οικονομίας.

Ο ίδιος προβλέπει ότι το 2019 δεν θα είναι εύκολη χρονιά, παρά το θετικό γεγονός ότι η Ιταλία εγκαταλείπει τον δρόμο της σύγκρουσης με την Κομισιόν και επιλέγει τον συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπόφινγκερ, η Γερμανία θα πρέπει να διερωτηθεί τι μπορεί να κάνει για να αυξηθούν οι επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ, αλλά και να διευρυνθούν τα περιθώρια επενδύσεων στο μέλλον της νομισματικής ένωσης, έτσι ώστε, όπως τονίζει, «να διασφαλιστεί η ευημερία στην Ευρωζώνη».

Πηγές: Deutschlandfunk/Deutsche Welle