Μπορεί η Cyclefi να δώσει τη λύση στο πρόβλημα με τα σκουπίδια;

Μπορεί η Cyclefi να δώσει τη λύση στο πρόβλημα με τα σκουπίδια;

Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί την άμεση εμπλοκή των πολιτών. Η ελληνική startups συμβάλλει στην αλλαγή που θα δημιουργήσει έναν πραγματικά θετικό αντίκτυπο για τη ζωή και τις πόλεις μας.

Η παρατεινόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα που έχει προκαλέσει εκρηκτικό πρόβλημα με τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών που αποτελούν κίνδυνο, πλέον, για τη δημόσια υγεία και όχι μόνον. Το θέμα έχει ανησυχήσει τόσο τις αρμόδιες αρχές, όσο και τους πολίτες, ενώ η κατάσταση προκάλεσε και την παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Με αφορμή τη δυσχερή κατάσταση η οποία επικρατεί λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης των απορριμμάτων στις πόλεις τις τελευταίες ημέρες και έχοντας πάντα ως γνώμονα την συνεχή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων, η Cyclefi συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να διαδίδει τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης μέσω της έξυπνης λύσης της.

Η Cyclefi είναι εδώ για να προσφέρει ουσιαστική λύση στο παραπάνω μείζον πρόβλημα που ταλανίζει τη σημερινή ελληνική κοινωνία και απειλεί τη δημόσια υγεία. Για την ακρίβεια, μέσα από την εφαρμογή της υπηρεσίας της, κατόρθωσε μέσα σε μόλις 41 ημέρες να αυξήσει τη ποσότητα των απορριμμάτων που απορρίπτονται στο απορρίπτονται στο Μπλε κάδο, κατά 33% (περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να βρείτε εδώ).

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην πόλη είναι πιο “βαθύ”.

Γνωρίζατε ότι, το 42% των απορριμμάτων που παράγουμε καθημερινά και τα οποία έχουν γεμίσει τους κάδους γύρω σας, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν;

Το μοναδικό που έχετε να  κάνετε, είναι να κοιτάξετε πιο προσεχτικά και θα διαπιστώσετε πως πολλά από τα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τους κάδους δεν είναι οργανικά (π.χ. τροφές), αλλά στη πλειοψηφία τους είναι υλικά συσκευασίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά!

Δυστυχώς, οι κακές πρακτικές που ακολουθούμε, δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μια έξυπνη και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε επιπλέον την ήδη δυσχερή κατάσταση και να συμβάλουμε στην εκτεταμένη συσσώρευση απορριμμάτων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα ζήτημα κυρίως υγειονομικού χαρακτήρα και για το οποίο θα πρέπει όλοι με τον τρόπο μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή του.

Υπολογίζεται πως το συνολικό καθαρό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας για τους Δήμους της Ελλάδας (απομακρυσμένους ή εντός αστικού ιστού), κυμαίνεται από €110 έως €170/τόνο με το 80% του κόστους αυτού να οφείλεται στη διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων όταν χρησιμοποιείται ΧYΤΑ. Συνολικά σε Εθνικό επίπεδο το κόστος συλλογής & μεταφοράς των απορριμμάτων συσκευασίας ανέρχεται σε περίπου €60 εκ. ευρώ το έτος.

Οι κακές πρακτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα, η άγνοια και η αδιαφορία έχουν ως αποτέλεσμα, μια τεράστια ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, να καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και χωματερές. Ουσιαστικά, η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμου υλικού στους (ΧΥΤΑ), πληρώνοντας για την επιβάρυνση στο περιβάλλον και την μη συμμόρφωση σε σωστές Ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες, εκατομμύρια Ευρώ σε πρόστιμα και τέλη, που τελικά επιβαρύνουν επιπλέον το ήδη υπερχρεωμένο Ελληνικό νοικοκυριό.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Δήμος της Αττικής, για κάθε έναν τόνο απορριμμάτων που στέλνει στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), οφείλει να πληρώσει ένα τέλος εναπόθεσης/ταφής, ύψους 45€/τόνο. Πέραν του συγκεκριμένου τέλους, από τον Ιανουάριο του 2016, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόστιμο της Ε.Ε, σύμφωνα με το οποίο, κάθε Δήμος υποχρεούται να πληρώσει επιπλέον ένα πρόστιμο ταφής ύψους 35€/τόνο απορριμμάτων. Το πρόστιμο αυτό θα αυξάνεται ετησίως κατά 5€/τόνο μέχρι τα 60€/τόνο. Δηλαδή το έτος 2021, κάθε Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει 105€ για κάθε τόνο απορριμμάτων που στέλνει στα Χ.Υ.Τ.Α.

Όλα τα πολύ υψηλά κόστη και πρόστιμα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων, επιβαρύνουν – σε ετήσια βάση- όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους κατοίκους του κάθε Δήμου. Και αυτό γιατί, κάθε κάτοικος του Δήμου, ακριβώς επειδή συμβάλλει με τα απορρίμματά του στα συνολικά απορρίμματα της πόλης, συμμετέχει στα έξοδα καθαριότητας της πόλης του. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων του κάθε Δήμου, συμπεριλαμβάνεται στα συνολικά δημοτικά τέλη, των οποίων η είσπραξη γίνεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι φανερό πως η αναθεώρηση του υφιστάμενου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας, με την εισαγωγή νέων, καινοτόμων και έξυπνων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, είναι επιβεβλημένη.

Η Cyclefi έρχεται να δώσει την λύση και εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα.