Μπορεί η GoPro να συλλάβει τη μαγεία της Apple;

Μπορεί η GoPro να συλλάβει τη μαγεία της Apple;

Η «θαυματουργή» κάμερα προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις στους μετόχους, ακόμη κι αν δεν γίνει ποτέ το «μεγαθήριο» της Apple.

Από την αρχική δημόσια εγγραφή της πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, η εξειδικευμένη κάμερα δράσης GoPro έχει προσφέρει έντονες συγκινήσεις στους επενδυτές. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες – και στη συνέχεια διπλασιάστηκε και πάλι, και κορυφώθηκε στα 98,47 δολάρια στις αρχές Οκτωβρίου.

Έκτοτε, η πορεία είναι καθοδική. Η τιμή της μετοχής της GoPro κατρακύλησε κάτω από τα 40 δολάρια το Μάρτιο και, ενώ έκτοτε ανέκαμψε στα περίπου 55 δολάρια ανά μετοχή, είναι ακόμα πολύ κάτω από τα υψηλά του περασμένου έτους.

Η κακή απόδοση της μετοχής της GoPro μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις ανησυχίες σχετικά με την εμπορευματοποίηση της αγοράς των φωτογραφικών μηχανών δράσης. Πολλές εταιρείες έχουν εισέλθει στο χώρο, συνήθως με σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την GoPro. Ωστόσο, οι επενδυτές τρέφουν παρόμοιους φόβους με εκείνους για την Apple – αλλά η μακροχρόνια φοβούμενη κατάρρευση δεν έχει συμβεί ποτέ. Θα μπορούσε η GoPro να ακολουθήσει τα βήματα της Apple;

Τί σημαίνει να είσαι όπως η Apple: Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί τι εννοώ με τον υπαινιγμό ότι η GoPro θα μπορούσε να είναι η επόμενη Apple.

Ακόμη κι αν είναι εξαιρετικά επιτυχής και επεκταθεί σε ορισμένες νέες αγορές, η GoPro δεν πρόκειται να αποκτήσει την αξία των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων τζίρου συν 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαιοποίησης όπως η Apple. Αλλά με κεφαλαιοποίηση περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλεπόμενα έσοδα για το 2015 λίγο λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, η GoPro δεν χρειάζεται να αποκτήσει το μέγεθος της Apple για να προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις στους μετόχους.

Από την άλλη πλευρά, η GoPro μπορεί να είναι σε θέση να μιμηθεί πολλά από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά της Apple. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ισχυρού μαζικού εμπορικού ονόματος, με έμφαση στο σχεδιασμό, την κατασκευή ενός μοναδικού οικοσυστήματος και (μέσω όλων αυτών των οδών) να επιτύχει μια ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και των κερδών. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι η GoPro ενδεχομένως να είναι η επόμενη Apple.

Τίποτα δε συγκρίνεται με το αυθεντικό: Οι ανήσυχοι επενδυτές της Apple επανειλημμένα κάνουν λάθος εστιάζοντας πάρα πολύ στα ποσοτικά χαρακτηριστικά και τις τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων της Apple. Τα προϊόντα της Apple αποτελούνται κυρίως από αγαθά που και άλλοι πωλητές μπορούν να αντιγράψουν. Στην πραγματικότητα, τα πιο ακριβά Android τηλέφωνα τείνουν να έχουν υψηλότερες προδιαγραφές από το iPhone – μερικές φορές σημαντικά υψηλότερες.

Ωστόσο, η Apple είναι σε θέση να χρεώνει υψηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές. Ως εκ τούτου, αποκομίζει πάνω από το 90% των κερδών στο σύνολο του κλάδου των κινητών.

Το μυστικό βρίσκεται στη μάρκα, το σχεδιασμό και το οικοσύστημα: Οπότε, πώς θα καταφέρει η GoPro να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό περιθώριο κέρδους; Εύκολο: ακολουθώντας τα μυστικά της επιτυχίας της Apple.

Πρώτον, η GoPro έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ισχυρό εμπορικό όνομα. Δεν έχει σημασία αν οι ανταγωνιστές έχουν «αρκετά καλά» προϊόντα στη μισή τιμή, αν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν άλλες μάρκες.

Δεύτερον, η GoPro όλο και περισσότερο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί μέσω του σχεδιασμού του προϊόντος. Εισήγαγε πρόσφατα την GoPro HERO4 Session, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη και ελαφρύτερη από τις προηγούμενες κάμερες GoPro και είναι αδιάβροχη. Δεν είναι το ίδιο καλή με τη HERO4 Silver – τη δεύτερη κλάση κάμερας της GoPro – αλλά πωλείται στην ίδια τιμή των 399 δολαρίων.

Τέλος, η GoPro επενδύει πολύ στη δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος για να εξασφαλίσει ότι οι πελάτες της θα παραμείνουν πιστοί στη μάρκα. Έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δημοφιλές κανάλι στο YouTube που επιτρέπει στους χρήστες GoPro να μοιράζονται τα βίντεό τους. Σήμερα, η κύρια προσπάθειά της είναι να δημιουργήσει μια cloud πλατφόρμα επεξεργασίας βίντεο που θα καταστήσει σημαντικά ευκολότερη την πρόσβαση σε βίντεο και την επεξεργασία τους.

Δρέποντας τους καρπούς: Έτσι, η GoPro χρησιμοποιεί πολλές από τις τακτικές της Apple για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά. Και το ιστορικό των οικονομικών της αποτελεσμάτων δείχνει πόσο επιτυχής υπήρξε.

Η GoPro ανέφερε ρεκόρ εσόδων 633.900.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2014. Αυτό το ποσό ήταν αυξημένο κατά 75% σε ετήσια βάση και ξεπέρασε με ευκολία το ενδεικτικό εύρος των 550-580 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ήταν 0,99 δολάρια, πολύ πάνω από το μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών για 0,70 δολάρια.

Το σκηνικό ήταν σχεδόν το ίδιο στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Σε σχέση με τα προβλεπόμενα τριμηνιαία έσοδα 330-340 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Φεβρουαρίου, η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 363.100.000 δολαρίων, αυξημένα κατά 54% σε ετήσια βάση. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ήταν 0,24 δολάρια, ξεπερνώντας άνετα την εκτίμηση των 0,18 δολαρίων.

Πολλοί επενδυτές φαίνεται να είναι δύσπιστοι απέναντι στην ικανότητα της GoPro να διατηρήσει τα εξαιρετικά περιθώρια κέρδους της, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Αλλά η Apple έχει καταφέρει να μείνει κυρίαρχη στις αγορές χάρη στην ισχυρή μάρκα της, εστιάζοντας στο σχεδιασμό και το ανώτερο οικοσύστημά της, και την εμπειρία του χρήστη. Η GoPro είναι σε θέση να ακολουθήσει τα βήματα της Apple.