Μπορεί η Ρωσία να «κλείσει τη στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στη Βρετανία;

Μπορεί η Ρωσία να «κλείσει τη στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στη Βρετανία;
epa06057323 Chairman of Gazprom Management Committee Alexei Miller (C), board of directors chairman Viktor Zubkov (R) and Russian Energy Minister Alexander Novak (L) arrive for the annual Gazprom shareholders meeting in Moscow, Russia, 30 June 2017. Russian energy giant Gazprom reported annual achievements for its shareholders. EPA/SERGEI CHIRIKOV

Η είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί άλλους προμηθευτές ενέργειας θεωρείται «πολιτικά υποκινούμενη» από τη Μόσχα.

 

Ο υπουργός Ενεργείας της Ρωσίας δήλωσε ότι “πληροφορήθηκε” πως η Βρετανία εξετάζει τη μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει μετά την απόδοση της ευθύνης στη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ είπε στους δημοσιογράφους ότι καθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τη δική της ενεργειακή πολιτική αλλά πρόσθεσε ότι αν το Λονδίνο λάβει μια τέτοια απόφαση, θα θεωρηθεί “πολιτικά υποκινούμενη” και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι το Λονδίνο βολιδοσκοπεί άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η Μέι είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν μια ευκαιρία για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η Μόσχα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την εξάρτηση για να ασκήσει επιρροή.